«Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας νωρίτερα στο OPEN για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κορoνοϊού.
«Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα στο 2021, αυτή η κατάσταση θα τελειώσει. Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφoρά, αλλά και από την ευχέρια να αποκτήσουμε εμβόλια», επισήμανε. Σημείωσε δε ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και έκανε λόγο για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει την προσοχή της προς αυτές.
«Φόβαμαι ότι η κατάσταση στην Αττική μπορεί να ξεφύγει. Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος. Συμφωνώ ότι το χειμώνα έχουμε περισσότερα κρούσματα, όχι επειδή ο ιός έχει αλλάξει, αλλα επειδή είμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται. Να βγαίνουμε και να ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε να αερίζονται οι χώροι τόσο στην προσωπική, όσο και στην εργασιακή μας ζωή», σημείωσε.
Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μην υπάρχει ενιαία τακτική. Όπως τόνισε θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Τέλος σημείωσε ότι όταν ανοίξουν, να αυξηθούν οι ώρες στα διαλείμματα για να μένουν τα παιδιά έξω μεγαλύτερη ώρα και να αερίζονται οι τάξεις.
Υπενθυμίζεται πως χτες την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική σχετικά με την πανδημία εξέφρασε και ο Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζοντας πως μία πιθανή έξαρση των κρουσμάτων θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Παράλληλα, το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας τόνισε πως τα νούμερα στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν τριψήφια, ενώ τόνισε πως το λεκανοπέδιο είναι μεταξύ των βασικών περιοχών που εξετάζονται ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημείωσε πως «στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις».
Υπενθυμίζεται ότι μόνο χτες Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορoνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική, με την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να μετρά 210 νέα κρούσματα της νόσου που προκαλέι ο κορονοϊός.