Τουλάχιστον τρία προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν την Παρασκευή στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς: "Ποιος θα μετάσχει πραγματικά, τι γίνεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο και για τι θα μιλήσουν;"
"Η θέση της Γαλλίας, αν και εμείς δεν αποτελούμε άμεσα μέρος της διαπραγμάτευσης αυτής -την περιβάλλουμε- είναι ναι στη διαπραγμάτευση επειδή πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια πολιτική λύση. Και ταυτοχρόνως, πρέπει να δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα (...) δηλαδή: Ποιος θα μετάσχει πραγματικά; Τι γίνεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο; Και για τι θα μιλήσουν;" σημείωσε σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό France Culture.
Όσον αφορά τους μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, πέραν της συριακής κυβέρνησης, υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης "μια ομάδα, αυτή που ονομάζεται η ομάδα του Ριάντ, η οποία είναι αντιπροσωπευτική και είναι αυτή που θα πρέπει να έχει το ρόλο του διαπραγματευτή, κάτι το οποίο μου επιβεβαίωσε ο κ. ντε Μιστούρα (ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα), ακόμη κι αν μπορούν να μετάσχουν κι άλλοι", πρόσθεσε ο Φαμπιούς.
Οι κύριες πολιτικές και ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία συμφώνησαν το Δεκέμβριο στο Ριάντ για μια πλατφόρμα και τη σύσταση μιας αντιπροσωπείας, από την οποία αποκλείεται το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, το οποίο κατηγορείται για ενδοτικότητα απέναντι στις αρχές της Δαμασκού, αλλά μετέχει ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Φαμπιούς διευκρίνισε εξάλλου ότι ο Μιστούρα δεν προσκάλεσε στις συνομιλίες στη Γενεύη εκπροσώπους του PYD.
"Ο κ. ντε Μιστούρα έστειλε προσκλήσεις (...) το PYD προκαλούσε τα περισσότερα προβλήματα, και ο ντε Μιστούρα μου είπε ότι δεν τους έστειλε πρόσκληση", δήλωσε ο Φαμπιούς στο France Culture.
Οι διαπραγματεύσεις προγραμματιζόταν αρχικά να αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά η έναρξή τους αναβλήθηκε για τις 29 του μήνα λόγω ενός "κωλύματος" όσον αφορά τη σύνθεση των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα.
Τα στελέχη σημαντικής μερίδας της συριακής αντιπολίτευσης ξανάρχισαν σήμερα για 2η ημέρα τις συνομιλίες τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για να αποφασίσουν αν θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με τη συριακή κυβέρνηση.
Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν "όλη την ημέρα. Δεν θα γίνει κανένα σχόλιο προτού ολοκληρωθούν", δήλωσε ο Μόνζερ Μάκχους, εκπρόσωπος της Ανώτερης Επιτροπής των Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο ντε Μιστούρα δήλωσε χθες ότι εστάλησαν οι προσκλήσεις σε αυτούς που καλούνται να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αλλά ο ίδιος δεν διευκρίνισε από την πλευρά του ποιοι προσκαλούνται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από την αντιπολίτευση.
Η Ανώτερη Επιτροπή των Διαπραγματεύσεων, η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο στο Ριάντ από σημαντικά κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης, δηλώνει ότι είναι η μόνη οντότητα που είναι αρμόδια να σχηματίσει την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης που θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο και φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης που δεν μετέχουν στην Ανώτερη Επιτροπή των Διαπραγματεύσεων δήλωσαν χθες ότι έλαβαν πρόσκληση από τον ΟΗΕ.
Πηγή προσκείμενη στη σύνοδο του Ριάντ δήλωσε χθες ότι η Ανώτερη Επιτροπή των Διαπραγματεύσεων θέλει, προτού αποφασίσει όσον αφορά τη συμμετοχή της ή όχι στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, να της δώσει ο ΟΗΕ διευκρινίσεις όσον αφορά "τις προσκλήσεις" που απέστειλε στις άλλες πλευρές.
Η ομάδα αυτή, ζητεί επίσης διευκρινίσεις όσον αφορά κι άλλα ερωτήματα, κυρίως ανθρωπιστικά ζητήματα", σημείωσε επίσης ο Σάλεμ Αλ Μέσλετ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής αυτής.
"Το δεύτερο ερώτημα (που τίθεται) είναι ότι ακόμη και αυτήν τη στιγμή, γίνονται βομβαρδισμοί, πόλεις φλέγονται. Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο", σημειώσε εξάλλου και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό.
"Το τρίτο ερώτημα είναι τι θα συζητήσουν; Εμείς σκεφτόμαστε ότι πρέπει να συζητήσουν για όλα, ιδιαίτερα γι''αυτό που ονομάζουμε πολιτική μετάβαση", πρόσθεσε ο Φαμπιούς για να καταλήξει: "Πώς θα καταφέρουμε να υπάρξει μια Συρία ελεύθερη, ανεξάρτητη, που θα έχει την εθνική κυριαρχία του εδάφους της, στην οποία ο καθένας, ασχέτως θρησκεύματος, θα μπορεί να ζει ειρηνικά; Αν θέλουμε να το καταφέρουμε αυτό, η σταθερή θέση της Γαλλίας είναι να λέει ότι χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση, και ότι δεν βλέπουμε, τόσο για λόγους ηθικής όσο και για λόγους επάρκειας, πώς ο κ. Μπασάρ αλ Άσαντ (ο Σύρος πρόεδρος), που είναι ο κύριος υπεύθυνος για 260.000 θανάτους (...), θα μπορούσε να ενσαρκώσει το μέλλον της Συρίας".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ