Την υποβάθμιση της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιλέγει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου, αφενός να μην κατηγορηθεί ότι απείχε, αφετέρου να συνεχίσει τη ρητορική των ακραίων προκλήσεων και των απειλών σε βάρος της Ελλάδας. Με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σταθερή στη γραμμή της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και τη γειτονική χώρα να συνεχίζει τις προκλήσεις, η Σύνοδος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί συνθήκες συνάντησης των δύο πλευρών, κάτι που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί. Το «Μητσοτάκης γιοκ» δεν θα μπορούσε για τον ίδιο να αλλάξει και ως εκ τούτου επέλεξε να εκπροσωπεί η χώρα του σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να κατηγορηθεί πως δεν μετείχε σε μια σύσκεψη στην οποία θα βρεθούν εκπρόσωποι χωρών της ΝΑ Ευρώπης επιλέγοντας όμως την οδό της υποβάθμισης της εκπροσώπησης της χώρας του. Άλλωστε μια παρουσία στο ίδιο τραπέζι σε υψηλό επίπεδο θα χαλούσε τη ρητορική του η οποία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως τη σκυτάλη των προκλήσεων πήραν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας κάνοντας λόγο για ανάγκη εκκαθαρίσεων από την Άγκυρα σε ελληνικά νησιά, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί ο Ερντογάν.
Σε αυτό το πλαίσιο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της στη συμπρωτεύουσα, θα είναι η πρώτη φορά, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης, που θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι.
Έτσι η Άγκυρα σε μία κίνηση με προφανή στόχευση δεν ακύρωσε τελικώς τη συμμετοχή της στη Σύνοδο αλλά προχώρησε στη σκόπιμη υποβάθμισή της και επέλεξε να την εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Φαρούκ Καϊμακτσί.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνάντησης, θα βρεθεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που θα δειπνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η παρουσία στην ίδια Σύνοδο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ενισχύσει την πίεση προς την Άγκυρα.
Αναμφίβολα πρόκειται για μία ακόμα ευκαιρία που θα έχει η Ελλάδα για να επικοινωνήσει τις θέσεις της και να διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Μερικές ώρες νωρίτερα στην Αθήνα θα βρεθεί η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα επισκεφτεί και την Τουρκία.
Επόμενος σταθμός της επιχείρησης διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, στις 23-24 Ιουνίου. Εκεί όπου ο κ.Μητσοτάκης θα ζητήσει από την ΕΕ να συμπεριλάβει αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Στην ίδια γραμμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κινηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρεθούν όλοι οι σημαντικοί «παίχτες» όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς.