Την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ζήτημα.
Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της προσεχούς έκτακτης συνόδου του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
«Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές αν έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Άγκυρα»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να εκκινήσει διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, για το μόνο θέμα που υπάρχει ως διαφορά δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, και εφόσον υπάρξουν απτά δείγματα γραφής από την τουρκική πλευρά.
«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες.», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.