Οι ΗΠΑ θα όφειλαν να πάρουν μαθήματα από την πολιτική της Κίνας και να προστατεύσουν «αληθινά» τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβάλλοντας περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αναφέρει κινεζική κρατική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα.
Η εφημερίδα Global Times έκανε αυτή την τοποθέτηση ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος που προκάλεσε η σφαγή σε σχολικό ίδρυμα της Φλόριντας την περασμένη εβδομάδα, όταν 17 μαθητές και μέλη του προσωπικού του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας σκοτώθηκαν.
«Η Ουάσινγκτον υψώνει το δάχτυλο και κατηγορεί άλλες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αλλά «περισσότεροι Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από πυρά όπλων μέσα στη χώρα από ό,τι Αμερικανοί στρατιώτες σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ μαζί», αναφέρει το κύριο άρθρο της Global Times.
«Η οπλοκατοχή στην Κίνα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες, κάτι το οποίο βοηθά στη μείωση των εγκλημάτων και των θανάτων που συνδέονται με τα όπλα. Οι ΗΠΑ θα όφειλαν να διδαχθούν από την Κίνα, να προστατεύσουν στ'' αλήθεια τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνεχίζει το άρθρο.
Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλεί εδώ και πολλά χρόνια εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ειδικά μετά το 1989, όταν η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στο Πεκίνο εξαιτίας της καταστολής των κινητοποιήσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό στην πλατεία Τιενανμέν της κινεζικής πρωτεύουσας.
Η κινεζική πολιτική ηγεσία αποκρούει τις αμερικανικές επικρίσεις για τις πρακτικές της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές της συνέβαλαν εκατομμύρια άνθρωποι να βγουν από τη φτώχεια, ενώ συχνά αντιμετωπίζει τις επικρίσεις αποπειρώμενη να εκτρέψει την προσοχή στα προβλήματα των χωρών που την κατηγορούν.
Την Global Times, μια εφημερίδα που εκφράζει συχνά σκληρές θέσεις, διευθύνει η συντακτική ομάδα της Λαϊκής Ημερησίας, κορυφαίου οργάνου προπαγάνδας του κινεζικού ΚΚ.
Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα έκρινε πως θα ήταν «απάνθρωπο» να αγνοηθεί το πρόβλημα μετά τη σφαγή στο λύκειο της πόλης Πάρκλαντ της Φλόριντας.
Τα επεισόδια βίας στα οποία χρησιμοποιούνται όπλα είναι πολύ σπάνια στην Κίνα, όπου η οπλοκατοχή των ιδιωτών υπόκειται σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσουν τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Το δικαίωμα στη ζωή είναι το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ατομικό δικαίωμα στη ζωή», σύμφωνα με το κύριο άρθρο της Global Times.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ