Για δυνατότητα ακόμη και για «κούρεμα» μέρους της αρχικής οφειλής προς τον ΕΦΚΑ και για ρύθμιση χρεών κάνει λόγο η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία περιγράφει βασικά σημεία του τελικού σχεδίου του υπουργείου με συνέντευξή της στην Καθημερινή.
Η υπουργός υπερασπίζεται τη συμφωνία που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την ισορροπημένη, και υποστηρίζει ότι πολλοί από αυτούς που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται θα διαπιστώσουν και το «θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα» των αντιμέτρων.
Οσο για τις εισφορές, επιμένει ότι 3 στους 4 ασφαλισμένους, ακόμη και με τη νέα αλλαγή, δεν θίγονται. Στα εργασιακά, θεωρεί ότι έχει πετύχει κάτι παραπάνω από μια «δίκαιη ισοπαλία».
Μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας αναφέρει:
Σχετικά με το αν οι πολιτικές επιλογές του χώρου ήταν οι σωστές για το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας;
– Θεωρώ πως είναι μια συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο για μετά το τέλος του προγράμματος και χωρίς επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την περίοδο εντός του προγράμματος. Να θυμίσω ότι η αρχική απαίτηση του ΔΝΤ ήταν για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας 4,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, από την πλευρά των Ευρωπαίων, Γερμανίας και Ολλανδίας, ήταν πολύ έντονη η απαίτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Με αυτά τα δύο δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, που δεν ήταν δεδομένη, ήταν αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε.
Για τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών
- Μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή. Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν κατ' αρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Θα εκδώσουμε τις υπουργικές αποφάσεις έως το τέλος Ιουνίου. Οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Οσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το «κούρεμα». Υπό προϋποθέσεις μάλιστα, θα προβλέπεται ακόμη και «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις.
Για τις μειώσεις στις συντάξεις και τις επικουρικές συντάξεις
– Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% το 2019 θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές. Το μέτρο δεν θα επηρεάσει τα 2/3 των συνταξιούχων. Παράλληλα θα υπάρξει ένα «ταβάνι» προστασίας στο 18%, που θα αποτελεί και το μέγιστο της απομείωσης που θα δει κάποιος. Το μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό, σε καμία περίπτωση όμως η μείωση δεν θα ξεπερνά το 18% ακόμη και στις υψηλές συντάξεις.
Όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές. Και για αυτές ισχύει το ανώτατο όριο του 18%. Και σε αυτές το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο. Μάλιστα, όποια απομείωση συνέβη στην επικουρική το 2016 θα ληφθεί υπόψη για το ταβάνι του 18%. Επίσης, οι «θετικές» προσωπικές διαφορές θα καταβληθούν σε περίπου 350.000 συνταξιούχους, κανονικά το 2019, όπως προβλέπει ο νόμος.
Για την αλλαγή στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
- Οταν νομοθετήθηκε ο 4387, ορίστηκε ως βάση υπολογισμού των εισφορών το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα. Αυτό, από τη φορολογική μας αρχή, ορίζεται ως έσοδα, μείον έξοδα, μείον εισφορές που καταβλήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό οι δανειστές το συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων, περίπου τον Σεπτέμβριο. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υπήρξε η απαίτηση να αλλάξει. Συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή φέτος, αλλά το 2018, με ταυτόχρονη εφαρμογή έκπτωσης 15% στο σύνολο της βάσης.
Το 80% των επαγγελματιών, το 2018, θα πληρώσει λιγότερα απ' ό,τι το 2016, κατά 30% μέσον όρο. Αλλά κι αν η σύγκριση γίνει ανάμεσα στο 2017 και το 2019, το 73% των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.
Φωτογραφία: SOOC