Εξέταση από τον παιδίατρο, διερεύνηση δύσπνοιας και εφόσον κριθεί απαραίτητο, παραπομπή στο νοσοκομείο, είναι οι οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την φροντίδα των παιδιών στην περίπτωση προσβολής τους από κορονοιό. Εφόσον καταλήξουν στο νοσοκομείο, τα παιδιά θα παίρνουν αγωγή χλωροκίνης ή και αζιθρομυκίνης, σε δόσεις ανάλογες με το βάρος τους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποφασίσθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή.
Στην περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία σε βρέφος, παιδί ή έφηβο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνιστά να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για τη μετάβαση του παιδιού στο νοσοκομείο και να αντιμετωπίζεται σαν ύποπτο κρούσμα.
Εκεί θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση της αναπνευστικής δυσκολίας και εφόσον διαγνωστεί πνευμονία, τότε να χορηγείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Εάν επιβεβαιώνεται η νόσηση από τον νέο κορονοϊό, τότε θα χορηγείται χλωροκίνη ή και αζιθρομυκίνη, σε δόσεις ανάλογες με το βάρος του παιδιού.
Στην χώρα μας τα παιδιά παρουσιάζουν πάντως μειωμένη νοσηρότητα, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρόλα αυτά όμως, το προληπτικό εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πρέπει να εγκαταλείπεται, ούτε και η παρακολούθηση των παιδιών σε περίπτωση χρονίων παθήσεων που έχουν εκδηλωθεί ήδη ή ενδεχομένως να εμφανιστούν.
Καθώς όμως και τα παιδιά προσβάλλονται από τον κορονοϊό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχεδίασε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης του κορονοϊού στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, προκειμένου να παρέχεται και σε αυτά η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή, όταν χρειάζεται και εφόσον η κλινική εικόνα τους το απαιτεί.
Όπως τόνισε στο Liberal ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, ευτυχώς για την ώρα, με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται στη χώρα, παρατηρείται μειωμένη νοσηρότητα στα παιδιά και πρόσθεσε πως οι παιδίατροι βρίσκονται από την αρχή της κρίσης στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, καλύπτοντας τα παιδιά που νοσούν όχι μόνο από τον νέο κορονοϊό, αλλά και μια σειρά από άλλες παθήσεις.
Επεσήμανε ότι με το lockdown μπορούν τα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά για 2-3 εβδομάδες, όχι όμως περισσότερο, καθώς τα παιδιά κάτω των 5 ετών αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν.
Υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι παιδίατροι κατ΄ αρχήν συνεχίζουν τους απαιτούμενους εμβολιασμούς, ενώ παρακολουθούν τα παιδιά ακόμη και εξ΄ αποστάσεως μέχρι να κρίνουν την ανάγκη εξέτασης στο ιατρείο πριν την παραπομπή τους στο νοσοκομείο. Σημείωσε όμως ότι είναι απαραίτητη η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και για την παραπομπή σε εξετάσεις, πέραν της συνταγογράφησης για φάρμακα.
Παρατήρησε ακόμη, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η προμήθεια βασικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως οι ιατρικές μάσκες, ενώ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης σε προστατευτικές φόρμες ή γυαλιά, παρότι η εξέταση στα μωρά έχει πολλές φορές "ατυχήματα", από σωματικά υγρά των παιδιών.
Το πρωτόκολλο για τα παιδιά
Με αφορμή το πρωτόκολλο που αποφασίσθηκε χθες για την προστασία των βρεφών, παιδιών και εφήβων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον covid -19, η καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ κυρία Μαρίζα Τσολιά - μέλος της Επιτροπής, επεσήμανε στο Liberal, ότι πάνω από 80 παιδιά έχουν εξεταστεί ήδη για τον νέο κορονοϊό στη χώρα μας, επειδή είχαν πυρετό ή αναπνευστικά προβλήματα. Από αυτά όμως, μόνο σε δύο επιβεβαιώθηκε ο κορονοϊός, ενώ άλλα τέσσερα παρέμειναν στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ιχνηλάτησης, και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο, η σύσταση για παραμονή στο σπίτι παραμένει στις περιπτώσεις πυρετού και βήχα, καθώς μπορεί τα συμπτώματα να προέρχονται από άλλη αναπνευστική λοίμωξη, για παιδιά που δεν έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα.
Η προσέλευση στο νοσοκομείο συνιστάται όταν το παιδί δεν φαίνεται να είναι καλά, παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή ή εμφανίζει γρήγορες αναπνοές (δύσπνοια και ταχύπνοια, αντίστοιχα), και εφόσον ο κορεσμός του οξυγόνου δεν είναι ικανοποιητικός - κάτι το οποίο χρειάζεται να διαγνωστεί από τον παιδίατρο.