Ένας οικονομικός μετανάστης, Μαροκινός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο και φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως «ο θεός είναι μεγάλος» και «προφήτης μας είναι ο Μωαμεθ». Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ' όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.
«Έχουμε πέντε μέρες εδώ χωρίς φαγητό και νερό κοιμόμαστε μέσα στην βροχή κάτω από τα δέντρα», είπε ένας εξ αυτών στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτή την ώρα ο νεαρός έχει μεταφερθεί σε σκηνή των γιατρών ανθρωπιστικής οργάνωσης, έξω απ' την οποία είναι συγκεντρωμένοι πατριώτες του οι οποίοι προσεύχονται για την τύχη του.
Σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρεται αυτή την ώρα σε νοσοκομείο του Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης ο Μαροκινός οικονομικός μετανάστης που υπέστη νωρίτερα ηλεκτροπληξία στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, που φρουρεί την δίοδο απάντησε με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στις εναντίον της επιθέσεις με πέτρες και ξύλα των οικονομικών μεταναστών που εξαγριώθηκαν μετά το περιστατικό. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
Τα Σκόπια γνωστοποίησαν νωρίτερα ότι ξεκίνησαν την ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα (σ.σ.στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης), με σκοπό, όπως ανέφεραν, τη δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (του ανώτατου οργάνου για θέμα εθνικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ) πριν από δύο εβδομάδες, ότι σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
«Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ, τις τελευταίες οχτώ ημέρες, ακολουθώντας ανάλογες ενέργειες της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας, επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πιο συγκεκριμένα τη διέλευση σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ απαγορεύει να εισέλθουν στο έδαφος της πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων (πχ. από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αλγερία κ.α), τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ