Ζήτημα εβδομάδων η επικράτηση της Όμικρον - Στα 14 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ζήτημα εβδομάδων η επικράτηση της Όμικρον - Στα 14 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Βέβαιοι για την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον εμφανίζονται οι ειδικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήδη στη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 14. Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και καλεί σε επαναφορά μέτρων, όπως η τηλεργασία και η αποτροπή συνωστισμού.

Η ανάλυση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές. Την άμεση ανάγκη για ενισχυτικό εμβολιασμό υπογραμμίζουν από την πλευρά τους οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. 

Πιθανότητα νόσησης ακόμα και με δύο δόσεις

 

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την Όμικρον ανέλυσαν οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη. Εμφανίστηκαν βέβαιοι για την επικράτηση του νέου στελέχους, προειδοποιώντας ότι η νόσηση είναι πιθανή για όσους έχουν κάνει τις δύο εμβολιαστικές δόσεις.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα «έχουμε μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό (Έλληνες ή αλλοδαπούς) άνω των πέντε ετών φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.

Στο «κόκκινο» Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα

 

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές της Λακωνίας, του Λασιθίου και της Λευκάδας, όπου -όπως είπε- παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός ανέρχεται σε 43.000.

Όπως είπε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών και υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλειών.

Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι και ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.

Σύντομα η Όμικρον «θα επικρατήσει παντού»

 

«Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις. Είναι σαφές ότι η Ομικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ και θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο.

«Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της Όμικρον στη χώρα, το πρώτο μας ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να εμβολιαστείτε», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου.

«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε», κατέληξε. 

Άμεση ανάγκη για ενισχυτική δόση

 

Η πανδημία κατέλαβε κεντρικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να εκτιμά επίσης ότι η νέα παραλλαγή θα επικρατήσει μέσα στον Ιανουάριο. 

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τονίζεται η άμεση ανάγκη για τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την ενίσχυση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για 6+1 μήνες, αντί του 6+3 που προτείνει η ΕΕ.

Δεν αρκεί ο εμβολιασμός

 

Πάντως, αν και ο εμβολιασμός παραμένει «κλειδί», «δεν αρκεί» από μόνος του για να εμποδίσει τη μετάδοση της covid-19 και να μειώσει το βάρος στα συστήματα υγείας των χωρών, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), συνιστώντας την άμεση επαναφορά μέτρων όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τους δημόσιους χώρους.