Το Ίδρυμα Schwarz οργανώνει για το καλοκαίρι του 2017 δύο εκδηλώσεις με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος και τη σχέση τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και ανάπτυξης, σε επιμέλεια Κατερίνας Ζαχαροπούλου. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την παρουσία δυο προσωπικοτήτων από τον χώρο του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής:
α) τη δημοσιογράφο κ. ?Μάγια Τσόκλη, γνωστή για το μεγάλο έργο της τόσο σε υποδομές τουρισμού όσο και για την εμπλοκή της σε δημιουργικές δομές
β) τον αρχιτέκτονα κ. ?Γιώργο Τριανταφύλλου, γνωστό για το αρχιτεκτονικό έργο του και για τη μοναδική φωτογραφική αποτύπωση της μορφής παλαιών και σύγχρονων κτισμάτων.
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί της Σάμου αλλά και σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ιδέες, προτάσεις, προοπτικές επάνω στο ζήτημα της ανάπτυξης, της αισθητικής και των τρόπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία αξιοποίησης των πολλαπλών δυνατοτήτων του νησιού.
31.05.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ
Η αισθητική ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Τήνου.
Η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της επιτροπής Tourism Awards 2017, θα μιλήσει στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου στις 31 Μαΐου για τον τρόπο με τον οποίον η Τήνος κατάφερε να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της, της παράδοσης και του πολιτισμού της, της γαστρονομίας σε συνδυασμό με τις υποδομές εστίασης και της φιλοξενίας δημιουργώντας έτσι μια αναπτυγμένη τουριστική δυναμική προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Ακόμη θα αναφερθεί στην εμπειρία που αποκόμισε από τα ταξίδια της σε ολόκληρο τον κόσμο, τις διαφορετικές κοινωνίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προτείνοντας αντίστοιχες πρακτικές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Σάμο.
16.06.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Αρχέτυπα: συσχετισμοί και στοχασμοί. Σχέσεις ανώνυμης αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης.
Στις 16 Ιουνίου στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου, ο Γιώργος Τριανταφύλλου θα δώσει διάλεξη βασισμένη στην έρευνά του σε όλη την Ελλάδα, όπου φωτογράφισε καλύβες και μαντριά, ξεχασμένα δείγματα μιας ανεξερεύνητης ανώνυμης και αληθινής αρχιτεκτονικής, συσχετίζοντας τις δομές των λαϊκών αυτών κατασκευών με έργα της σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής. Το υλικό αυτό που έχει παρουσιαστεί σε έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και συνοδεύτηκε από σχετική έκδοση, εμπλουτίστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σάμο.
Η αρχιτεκτονική αυτών των αρχετύπων αναμφίβολα μας υποδεικνύει σήμερα νέες αναζητήσεις. Μας ευαισθητοποιεί και μας κατευθύνει με ένα διαφορετικό τρόπο σε σύγχρονες και ανθρώπινες, οικολογικές και βιοκλιματικές προσεγγίσεις. Η προοπτική μιας εμπνευσμένης χρήσης τους θα μπορούσε να προσδώσει στο νησί μια επιπλέον ξεχωριστή διάσταση.
Οι δυο αυτές διαλέξεις θα σηματοδοτήσουν την αρχή δύο περιπάτων, επίσης σε επιμέλεια Κατερίνας Ζαχαροπούλου, με θέμα:
α) τη γνωριμία με τη ντόπια παραγωγή και απόλαυση προϊόντων σε συγκεκριμένους χώρους. Ακόμη, την παρατήρηση των τόπων και των κτηρίων στα οποία αυτές στεγάζονται με τελικό σκοπό την αισθητική αναβάθμιση σε ό,τι αφορά στον τρόπο, με τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τη μοναδικότητα ενός τόπου σαν τη Σάμο.
β)τη γνωριμία με κτίσματα, ερείπια, βιομηχανικούς χώρους και λαϊκές κατασκευές που στο σύνολό τους δημιουργούν τον εξαιρετικά ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ιστό της Σάμου, η γένεση του οποίου ξεκινά από την αρχαιότητα (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι) και εκτείνεται έως το σήμερα (παραγωγικές μονάδες, ξενοδοχειακή υποδομή).
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Schwarz
Το ελληνογερμανικό πολιτιστικό κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz (Schwarz Foundation) είναι ένας οργανισμός με βασικό λειτουργικό του στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη συνεχίζονται και απαιτούν αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας ζωής. Αφορμή για την ίδρυση του Ιδρύματος αποτέλεσε η αναγκαιότητα έμπρακτης συνδρομής σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής σκέψης. Μέσω των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα Schwarz επιθυμεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης.
Εδώ και επτά χρόνια, στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος βρίσκεται το πεδίο του Πολιτισμού. Ο διάλογος μέσω της Τέχνης και της Μουσικής επιτρέπει την αποδοχή και αντανάκλαση απέναντι στο «ξένο», στο διαφορετικό. To Ίδρυμα Schwarz είναι γνωστό στη χώρα μας για τη φιλοξενία νέων, ταλαντούχων, διεθνών καλλιτεχνών στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Στο πλαίσιο της δράσης του Ιδρύματος έχουν παρουσιαστεί έξι κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, πέντε εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς φήμης (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars /2013, Nevin Aladag? /2014, Αleksandra Domanovic /2015, A World Not Ours /2016, επιμέλεια Κ. Γρέγου), αλλά και ξεχωριστές θεατρικές παραγωγές.
Παράλληλα, διοργανώνονται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς στο νησί της Σάμου πρωτότυπες δραστηριότητες με επίκεντρο την εκπαίδευση και την ενεργό δράση και έκφραση μέσω της τέχνης.