Της Αγγελικής Κώττη
Μετά την περσινή επιτυχή του εφαρμογή στον ίδιο χώρο, το The Urban Game επιστρέφει και φέτος μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο των Νεώσοικων της Ζέας σε Escape Room. Για τρία διαδοχικά τριήμερα, (19, 20, 21 Μαΐου, 26, 27, 28 Μαΐου, 2, 3, 4 Ιουνίου?) οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο gaming, τέχνη, πολιτισμό και ψηφιακό περιβάλλον, στο The Urban Game Locked.
Οι Νεώσοικοι ήταν στην αρχαιότητα επιμήκη κτήρια που στέγαζαν τις τριήρεις του Αθηναϊκού στόλου. Σήμερα κατάλοιπά τους σώζονται σε υπόγειους χώρους σύγχρονων κτηρίων, μίας πολυκατοικίας και ενός σχολείου στην Ακτή Μουτσοπούλου. Αυτός ο αυτόνομος αρχαιολογικός χώρος που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα συμβολικό και ουσιαστικό «κενό» μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης, γίνεται ζώνη γνώσης και ψυχαγωγίας.
Η νέα εφαρμογή android, συνδυάζει ψηφιακές καλλιτεχνικές προβολές με ένα παιχνίδι Escape Room, για πρώτη φορά εντός ενός αρχαιολογικούς χώρου. Οι περσινές εκδηλώσεις, που στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία, δεν συμπεριελάμβαναν το συγκεκριμένο.
Η έφορος αρχαιοτήτων
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει την πολιτιστική δύναμη που έχει κάθε σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην πόλη του Πειραιά στη σημερινή ψηφιακή εποχή, σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και αναγνωρίζοντας το ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών και στην εμπλοκή των πολιτών, υποδέχεται αυτή την ψηφιακή εφαρμογή» σημειώνει η διευθύντρια της εφορείας Στέλλα Χρυσουλάκη
«Ακολουθώντας τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, προσδοκούμε σε ανάλογες πρωτοβουλίες τις όποιες θα στηρίζουμε θερμά, πόσο μάλλον όταν αυτές προέρχονται από νέους δημιουργούς και πολιτιστικούς διαχειριστές του τόπου μας.»
Στόχος της δράσης
Το The Urban Game Locked επιχειρεί να επανασυνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με το ευρύτερο αστικό περιβάλλον του. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία υπό τη μορφή διαδραστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών στοχεύει να συμβάλλει στην κατανόηση από την πλευρά του επισκέπτη τόσο του ίδιου του μνημείου και της λειτουργίας του όσο και της διαχρονικής εξέλιξης του ιστορικού τοπίου. Παράλληλα, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον αρχαιολογικό χώρο αναδεικνύοντας τη συμβολική του αξία και καθιστώντας το μνημείο ενεργό πόλο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.
Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον.
Φορείς
Η πολιτιστική πρωτοβουλία The Urban Game Locked συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του Zea Harbour Project.
Έχει την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοινωνικών και Πολιτιστικών Κέντρων Γερμανίας, του Ελληνοκινεζικού Οργανισμού Φιλίας – Συνεργασίας, της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Πειραιά και του Sustainable Energy Youth Network.
Συνεργάζονται επίσης η ΜΚΟ Exile Room και το πρόγραμμα Touch The Past.
Εξοπλισμό για την εκδήλωση θα χορηγήσουν το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «ο Άγιος Παύλος», το ΓΣ Νέου Φαλήρου, το ΓΕΛ Καμινίων και η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Πειραιά.
Το The Urban Game Locked εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες, τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δε λέγονται» και στις Ημέρες Θάλασσας 2017 του δήμου Πειραιά.
Η αρχαία Ζέα
Το λιμάνι της Ζέας είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αρχαιότητας στη Μεσόγειο. Μαζί με τον Κάνθαρο, το μεγάλο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά και την Μουνιχία, το σημερινό Μικρολίμανο, ήταν τα τρία λιμάνια που φιλοξένησαν τις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού της πόλης, χάρη στο οποίο η Αθήνα υπήρξε η πρώτη ναυτική υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου. Από αυτές τις εγκαταστάσεις σήμερα στο λιμάνι της Ζέας σώζονται λίγα κατάλοιπα, άλλα μέσα στη θάλασσα, άλλα κάτω από σύγχρονες οικοδομές.