Μία φουάρ σύγχρονης τέχνης οφείλει στις μέρες μας να έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει ζητήματα της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής.
Πάνω σε αυτά έχει δομηθεί φέτος το πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina, το οποίο ξεκίνησε χθες με μία παρουσίαση του πρότζεκτ CITIZENSFIVE από τον Alexander Burenkov, που επιμελείται φέτος το πρόγραμμα προβολών της φουάρ. Στο πρότζεκτ συμμετέχουν περισσότεροι από 30 νέοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και εστιάζεται στα τελευταία πέντε χρόνια, όπου ο κόσμος κυβερνάται από τη μετα-αλήθεια και τη διαδικτυακή οικονομία, τις νέες ανάγκες μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, καθώς και τις μεταβαλλόμενες έννοιας της ιδιότητας του πολίτη και της εθνικότητας. Στη συνέχεια οι OMMU συντόνισαν μια σειρά ομιλιών για το βιβλίο ως μέσο τέχνης, ενώ η πρώτη μέρα για το κοινό της Art Athina 2017 έκλεισε με μία συζήτηση που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, προς τιμήν της μνήμης του Δημήτρη Μυταρά, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και στην οποία έλαβαν μέρος η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και οι καλλιτέχνες και καθηγητές στην ΑΣΚΤ Άγγελος Αντωνόπουλος και Μιχάλης Μανουσάκης.
Σήμερα Σάββατο 27 Μαΐου, ξεκινάει από νωρίς (13:00-14:30) το πρόγραμμα “Alternative Facts” που επιμελείται η Myriam Ben Salah, με προβολές από ταινίες καλλιτεχνών και υβριδικά αντικείμενα από την pop κουλτούρα, στο τέλος του οποίου θα γίνει συζήτηση μεταξύ κοινού και επιμελήτριας. Στη συνέχεια (15:00-16:30) οι εμπνευστές του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών συζητούν για την πρωτοβουλία αυτή, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Transforming Future Museums του British Council. Η μέρα θα κλείσει για το παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών (17:00-19:00) με μια συζήτηση για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών και project spaces, την οποία θα συντονίσουν η κριτικός τέχνης και διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού «Αθηνόραμα», Δέσποινα Ζευκιλή, και η επιμελήτρια και καλλιτεχνική σύμβουλος της Art Athina, Ξένια Καλπακτσόγλου.
Την τελευταία μέρα της φουάρ, δηλαδή αύριο Κυριακή 28 Μαΐου, οι ομιλίες θα ξεκινήσουν (13:00-14:00) με τους Γιώργο Διβάνη, Κωνσταντίνο Μαχαίρα και Δάφνη Ζουμπουλάκη να συζητούν γύρω από την κοινωνική καινοτομία και νέες μορφές συνεργασίας, με αφορμή την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία New Wrinkle. Έπειτα (14:00-15:30), οι επισκέπτες της Art Athina θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελευσίνα 2021 από την καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, Κέλλυ Διαπούλη, καθώς και το έργο Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα της εικαστικού Δανάης Στράτου, το οποίο θα εκτίθεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017. Τις ομιλίες στη φουάρ θα κλείσει μια συζήτηση με την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ), την οποία θα συντονίσει η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι, για το χώρο των γκαλερί και της αγοράς τη δεκαετία του '90, με αφορμή τη δημιουργία της Art Athina τότε και τη διαδικασία της έρευνας και έκθεσης που παρουσιάζει η ΠΑΤ στο iset (Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης), υπό τον τίτλο “Συμφωνία Χωρίς Αρχές – Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό.”
Στιγμιότυπο από τηντην ποιητική performance Λένε ότι μια δεσποινίδα της Αβινιόν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας του εικαστικού Άγγελου Σκούρτη
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει, όμως, στο πρόγραμμα performances που παρουσιάζει φέτος η Art-Athina 2017, το οποίο την ξεχωρίζει από προηγούμενες διοργανώσεις. Ήδη από την ημέρα των εγκαινίων για τους VIP προσκεκλημένους ο καλλιτέχνης Gianmaria Andreetta προσκάλεσε το κοινό σε μια τελετουργία εξαγνισμού του νερού στην performance Holy Water, στο πλαίσιο του Independent Project που παρουσιάζουν οι 3 137 στη φουάρ. Επίσης, όσοι έφτασαν στο Γήπεδο Tae Kwon Do (Κλειστό Φαλήρου) χθες αργά το απόγευμα είχαν μια ιδιαίτερη μουσική υποδοχή από την performance The Dome της μουσικής κολεκτίβας αυτοσχεδιαστικής μουσικής Petra-Luna, γνωστής και ως musical ex temporization, μέλη της οποίας είναι εικαστικοί που έχουν μουσική παιδεία... ή και όχι!
Όσοι δεν πρόλαβαν αυτές τις performances δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς σήμερα στις 15:00 οι Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix θα παρουσιάσουν το συνεργατικό πρότζεκτ LEFTOVER, στο πλαίσιο στο πλαίσιο του Independent Project των 3 137, ενώ στις 19:00 η Ana Sanchez-Colberg θα παρουσιάσει την παρέμβαση/performance An[ot]her 5: One-Off Dance #7, ως μέρος της σειράς J(us)t 5 που έχει δημιουργηθεί για την ομάδα Thea treen Corps, που εξετάζει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε μια σειρά αντιθέτων: προσωπικό/οικείο, ιδιωτικό/δημόσιο, εσωτερικό/εξωτερικό.
Επίσης, καθημερινά μεταξύ 18:00-20:00 η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει στο χώρο της έκθεσης την ξενάγηση-δράση Ερωτήματα, με αφορμή την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάστασης Ρωτώντας (2014). Τέλος, κάθε μέρα, την τελευταία ώρα πριν το κλείσιμο (20:00-21:00), θα συναντήσει κανείς στο χώρο την ποιητική performance Λένε ότι μια δεσποινίδα της Αβινιόν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας του εικαστικού Άγγελου Σκούρτη.
Κεντρική φωτογραφία: © Μαρία Μπελεγκρίνη, Τα Νέα της Τέχνης 2017