Θεαματικές εικόνες από την πιο πρόσφατη έκρηξη της Αίτνας φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό την Πέμπτη (06/07), καθώς ένα σιντριβάνι λάβας ξέσπασε από τον κρατήρα του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου της Ιταλίας.
#Etna 4/7/24 pic.twitter.com/wsiRdwEr5k
— Piermanuele Sberni (@mrsbpier) July 4, 2024
Δεν είναι ασυνήθιστο για το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη Σικελία, να εκρήγνυται, αλλά η δραστηριότητα σε ορισμένους από τους κρατήρες του άρχισε να αυξάνεται προς τα τέλη Ιουνίου. Ένας από αυτούς ήταν ο κρατήρας Voragine, ο οποίος προηγουμένως ήταν αδρανής για 4 χρόνια.
The most beautiful shot of this eruption of Volcano Etna, Sicily - Italy 🇮🇹:
— Mambo Italiano (@mamboitaliano__) July 5, 2024
📸ig: Kevin Saragozza
A spectacular photo that looks like it came straight out of the mythology of the God Hephaestus 🔥 pic.twitter.com/osyGFbctYP
Στη συνέχεια, το βράδυ της Πέμπτης, ο κρατήρας Voragine εξερράγη βίαια, εκτοξεύοντας τέφρα και φωτεινή πορτοκαλί λάβα, προσφέροντας μια έντονη αντίθεση με τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό. Ο Ιταλός ηφαιστειολόγος, Μάρκο Νέρι, δήλωσε στους New York Times ότι το σύννεφο τέφρας είχε φτάσει σε ύψος πάνω από 4500 μέτρα.
Incredible footage of a live performance at the ancient theatre of Taormina, with Mount Etna erupting in the background.
— Architecture & Tradition (@archi_tradition) July 5, 2024
🎥:@pioandreaperi pic.twitter.com/G5GkV64EaD
Το αεροδρόμιο της Κατάνια, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σικελίας, αναγκάστηκε να κλείσει νωρίς την Παρασκευή, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, αν και τώρα πρόκειται να ανοίξει ξανά, ωστόσο με προειδοποίηση για πιθανές καθυστερήσεις.
Spectacular footage captures the fiery eruption of Mount Etna, Italy, as its crater spews molten lava!
— WeatherNation (@WeatherNation) July 4, 2024
Mount Etna is one of the most active volcanoes in the world and is almost always active.🌋 pic.twitter.com/UAfYZnP3PO
Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που το ηφαίστειο προκαλεί προβλήματα.
Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με μακρά ιστορία σχεδόν συνεχούς εκρηκτικής δραστηριότητας. Και όταν λέμε μακρά, εννοούμε μακρά - οι εκρήξεις της μπορούν να ανιχνευθούν πριν από 500.000 χρόνια.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο το γνωρίζουμε αυτό είναι χάρη στην επιστήμη, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία για τις εκρήξεις της Αίτνας πέρα από τα γεωλογικά. Υπάρχουν τουλάχιστον 2.700 χρόνια τεκμηρίωσης της δραστηριότητάς της, καθιστώντας την ένα από τα μακροβιότερα αρχεία ηφαιστειακής δραστηριότητας στον κόσμο.