Το European City Air Quality Viewer, ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν την ποιότητα του αέρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, κατατάσσει την Αθήνα στην 290η θέση ανάμεσα σε 372 ευρωπαϊκές πόλεις σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται από σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.
Η ψηφιακή πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, παραθέτοντας σχετικό πίνακα, ο οποίος όμως δεν είναι ενημερωμένος ως προς τον πληθυσμό της Αθήνας, αναφέρει ότι η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται ως μέτρια με τη συγκέντρωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (μg/m³) να είναι στα 14,2. Ελάχιστα κάτω από τα 15μg/m³ που είναι το όριο για να χαρακτηριστεί κακή.
Πώς γίνεται η κατάταξη
Οι πόλεις κατατάσσονται από την καθαρότερη μέχρι την πιο μολυσμένη, με βάση τα μέσα επίπεδα συγκέντρωσης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (ή PM2.5) κατά τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη.
Τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια είναι ο ατμοσφαιρικός ρύπος με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία, όσον αφορά την πρόωρη θνησιμότητα και τις ασθένειες. Το συγκεκριμένο εργαλείο επικεντρώνεται στην ποιότητα του αέρα μακροπρόθεσμα, καθώς η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία.
Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε τις οδηγίες του για την ποιότητα του αέρα, βασιζόμενες στην προστασία της υγείας, και συνέστησε ανώτατο επίπεδο 5 μg/m³ για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια για μακροχρόνια έκθεση, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έθεσε ετήσια οριακή τιμή για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια στα 25 μg/m³ στο πλαίσιο των πολιτικών για την καθαρή ατμόσφαιρα στην Ευρώπη.
Το εργαλείο ταξινομεί την ποιότητα του αέρα ως εξής:
- Καλή για επίπεδα λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων που δεν υπερβαίνουν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 5 μg/m³
- Ικανοποιητική για επίπεδα πάνω από 5 και που δεν υπερβαίνουν τα 10 μg/m³,
- Μέτρια για επίπεδα πάνω από 10 και που δεν υπερβαίνουν τα 15 μg/m³,
- Κακή για επίπεδα πάνω από 15 και που δεν υπερβαίνουν τα 25 μg/m³, και
- Πολύ κακή για επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από την οριακή τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 μg/m³.
Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα πιο καθαρή πόλη στην Ευρώπη είναι η Ουψάλα στη Σουηδία και η πιο μολυσμένη η Σλαβόνσκι Μπροντ στην Κροατία.
Πηγή: eea.europa.eu