Oμοιότητες του σεισμού στην Τουρκία με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο
AP
AP
NASA

Oμοιότητες του σεισμού στην Τουρκία με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο

Δορυφορικές εικόνες από το Παρατηρητήριο Γης της NASA δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους τεράστιους σεισμούς που άφησαν πάνω από 33.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. 

Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA, ανέφερε ότι οι «πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί» προκάλεσαν ζημιές παρόμοιες με τον καταστροφικό σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο.

Χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Οι διασώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται από τις συνθήκες του εδάφους, το κρύο και τα ζητήματα υποδομής. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 33.000 ανθρώπους, με δεκάδες χιλιάδες άλλους τραυματίες και πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους από τα σπίτια τους. 

Οι δορυφορικές εικόνες που κοινοποίησε το Παρατηρητήριο Γης της NASA δείχνουν τις ζημιές σε τρεις τουρκικές πόλεις. Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία υποδεικνύουν περιοχές που «πιθανόν να έχουν σοβαρές ζημιές» σε κτίρια, σπίτια και υποδομές, ενώ «οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτρια ή μερική ζημιά».

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, κάθε pixel αντιπροσωπεύει ένα χώρο περίπου 30 μέτρων. Οι χάρτες δείχνουν μεγάλες επιφάνειες κόκκινων εικονοστοιχείων, που οριοθετούνται από πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές. Όταν μεγεθύνονται οι χάρτες, οι θεατές μπορούν να δουν μικρότερα σημεία ζημιάς σε όλη τη χώρα.

Οι χάρτες έγιναν με τη χρήση ραντάρ συνθετικού ανοίγματος του δορυφόρου. Το ραντάρ είναι ένας αισθητήρας που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και μετά ακούει τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο. Ο χάρτης τοπίου περιλαμβάνει κτίρια.

Οι επιστήμονες στο αστεροσκοπείο συνέκριναν δεδομένα από τις 8 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τους σεισμούς, με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Απρίλιο του 2021 και τον Απρίλιο του 2022 και παρακολούθησαν τις αλλαγές για να εντοπίσουν περιοχές που υπέστησαν ζημιές. 

Ο Φίλντινγκ προειδοποίησε ότι οι "εποχικές διακυμάνσεις" μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ανακρίβειες: "Ορισμένες από τις περιοχές που έχουν επισημανθεί ως κατεστραμμένες σε περιοχές με βλάστηση μπορεί να μην έχουν υποστεί ζημιά και ορισμένες περιοχές που δεν παρουσιάζουν ζημιές σε περιοχές με βλάστηση μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές", είπε. 

Ο χάρτης χρησιμοποιείται από την ομάδα προγράμματος καταστροφών του Προγράμματος Εφαρμοσμένων Επιστημών της Επιστήμης της Γης της NASA σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Επιτροπή Σεισμικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια, το Miyamoto Global Disaster Relief και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ομάδα συντονίζεται επίσης με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για να «αξιολογήσει τις ανάγκες των ενδιαφερομένων στην περιοχή και να παράσχει επιστημονική τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την αξιολόγηση κινδύνου και τις προσπάθειες ανάκτησης», ανέφερε η NASA σε δελτίο τύπου. 

"Παρακολουθούμε στενά αυτό το γεγονός", δήλωσε η Shanna McClain, η υπεύθυνη του προγράμματος. «Εκτός από τη χαρτογράφηση των ζημιών στο μέτρο του δυνατού από δορυφόρους, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να παρακολουθούμε αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, διακοπές ρεύματος και καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προκλήσεις στις προσπάθειες αντίδρασης».