Ερευνητές: Τα κελύφη των χελωνών καταγράφουν την πυρηνική ιστορία (pic)
Shutterstock
Shutterstock

Ερευνητές: Τα κελύφη των χελωνών καταγράφουν την πυρηνική ιστορία (pic)

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι χελώνες που ζουν κοντά σε περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί πυρηνικές δοκιμές, «κρύβουν» στο κέλυφός τους την ιστορία των πυρνηνικών όπλων.

Η εφεύρεση της ατομικής βόμβας διαμόρφωσε τόσο την ιστορία όσο και τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της οδήγησαν τους επιστήμονες να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την υπογραφή των πυρηνικών όπλων για να σηματοδοτήσουν μια νέα γεωλογική εποχή, την Ανθρωπόκαινο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS Nexus», διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το ουράνιο συσσωρεύεται στο εξωτερικό κέλυφος των chelonians, της τάξης των ερπετών που περιλαμβάνει τις χελώνες.

Όπως αναφέρει το Guardian, οι ερευνητές μελέτησαν χελώνες που προέρχονταν από περιοχές στις οποίες έχει ανιχνευτεί πυρηνική μόλυνση, και μέτρησαν το ουράνιο που υπήρχε στο scute, το οστέινο εξωτερικό κέλυφος που συνήθως αποτελείται από κερατίνη. Κάθε στρώμα του κελύφους ισοδυναμεί με ένα έτος της ζωής της χελώνας και έτσι μπορεί να αποκαλύψει τι συνέβη στο περιβάλλον της.

Οι ερευνητές μελέτησαν πέντε χελώνες που προέρχονταν από συλλογές φυσικής ιστορίας. Μία από αυτές προήλθε από την ατόλη Enewetak και συλλέχθηκε το 1978. Στην ατόλη Enewetak και στην ατόλη Bikini πραγματοποιήθηκαν 67 πυρηνικές δοκιμές. Αν και η συγκεκριμένη θαλάσσια χελώνα πιθανότατα δεν ζούσε όταν έγιναν οι πυρηνικές δοκιμές, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη μόλυνσης από ουράνιο, 20 χρόνια μετά το τέλος των δοκιμών. Ωστόσο, η κατανάλωση μολυσμένων με ουράνιο φυκιών ή άλλη κληρονομική μόλυνση που υπήρχε στην ατόλη μπορεί να συνέβαλε στην παρουσία ουρανίου σε αυτή τη χελώνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μια χελώνα από το Oak Ridge του Τενεσί στις ΗΠΑ. Στο Oak Ridge βρίσκεται μια πυρηνική εγκατάσταση που παράγει και επεξεργάζεται ουράνιο από το 1943. Η χελώνα που μελετήθηκε από εκεί, συλλέχθηκε το 1962 και ενδέχεται να έχει συσσωρεύσει βιοσυσσωρευμένα ραδιονουκλίδια, ραδιενεργά υλικά δηλαδή, από προϊόντα αποβλήτων ουρανίου στην περιοχή.

Η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι αυτά τα ζώα μπορούν να βιοσυσσωρεύσουν ραδιονουκλίδια που προέρχονται από τον άνθρωπο ή από το περιβάλλον. Υποδηλώνει επίσης ότι αυτά τα ζώα, τα οποία συχνά ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να καταγράψουν πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα.