Καιρός να μιλήσουμε κι εμείς για την αυγή, παίρνοντας αφορμή από τις δηλώσεις της χρυσής μας αθλήτριας που καταύγασε (= έριξε πολύ δυνατό φως) το πανελλήνιο με τις αθλητικές της επιδόσεις, τις ικανότητες και το ήθος της.
Εδώ κάνουμε λόγο για λέξεις και στο μέτρο του δυνατού δεν πολιτικολογούμε. Γι' αυτό θα αναφερθούμε στην αυγή με α μικρό. ? α?γή ήταν η λάμψη, το φως της ημέρας, το φως του ήλιου. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωνε και τα μάτια ενός προσώπου.
Το α?γάζω ισοδυναμούσε με το ακτινοβολώ και ως ρηματικό θέμα επιβιώνει στο καταυγάζω, που αναφέραμε προηγουμένως, και στο απαυγάζω, ρήμα μεταγενέστερο με την σημασία «λάμπω, ακτινοβολώ».
Και για να δούμε πόσο αυγή έχουμε στα νέα μας ελληνικά, θα χρησιμοποιήσουμε το απαύγασμα (την ακτινοβολία, τα φωτεινότερα και βασικότερα σημεία) των λεξικών. Καταυγασμό γνώσεων, άπλετο φωτισμό από πληροφορίες και σχόλια λαμβάνει κανείς αν μελετήσει τα ειδικά βιβλία. Σε αυτά θα δει ότι είναι ετυμολογικά συγγενής με την αλβανική agoj που απέδιδε τα δικά μας υποφώσκω, αχνοφέγγω, υπολάμπω.
Την ρίζα της αυγής συναντάμε και στον μυθικό βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία, που το όνομά του σημαίνει φωτεινός. Τώρα πόσο φωτεινός ήταν με τόση κοπριά ένας θεός ξέρει! Πάντως την κόπρο του Αυγείου καθάρισε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής και χάρισε στην παγκόσμια μυθολογία έναν από τους ωραίους δώδεκα άθλους, που δείχνουν την δυνατότητα του ανθρώπου να λύνει δυσκολίες αξιοποιώντας το μυαλό του.
Και το αστέρι της νύχτας, η φωτεινή Αφροδίτη, που λάμπει μέχρι το ξημέρωμα είναι τι άλλο, ο Αυγερινός, που τον απολαμβάνει κανείς πριν φέξει και ενώ ακόμη επικρατεί η αυγινή δροσούλα.
Πριν έλθει η χαραυγή, πριν φανεί η αυγούλα ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει με την συγγραφή του λήμματος. Και καλό θα είναι να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο περνά η ώρα πολλά μπορεί να συμβούν. Άλλωστε η παροιμία λέει: Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη. Αυτό σημαίνει ότι καθώς ο χρόνος προχωρά διεργασίες λαμβάνουν χώρα και αλλάζει κανείς άποψη για πολλά και σημαντικά θέματα.
Στο μεταξύ, από αυτά που πληροφορηθήκαμε, στο Προεδρικό Μέγαρο δεξιώθηκαν τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, εκτός από μία, που δεν προσκλήθηκε και επομένως δεν απολαμβάνει τους καταυγαστήρες (=τα φλας, τους προβολείς, τα φώτα) της δημοσιότητας.
Κι όσο για την αθλήτρια που δεν ήξερε την Αυγή με Α κεφαλαίο, μπορεί και να μην την ήξερε, γιατί με Α κεφαλαίο η Αυγή γίνεται γυναικείο όνομα. Επομένως πού να ξέρει την κάθε Αυγή που παίρνει το όνομά της από την αρχαιοελληνική θεότητα Αυγή, προσωποποίηση της αυγής της ροδοδάχτυλης, αδελφής του Ήλιου;
Αν μας διαβάζετε στο λυκαυγές της νέας μέρας, να είναι η μέρα αυτή η αυγή μιας νέας αρχής, ενός προσωπικού σας θριάμβου!