Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Πολύ συχνά ακούμε να γίνεται συζήτηση για τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης. Αυτές αφορούν είτε το ποιο κόμμα προηγείται είτε τι λέει η κοινή γνώμη για ένα θέμα. Εμείς δε θα κάνουμε ούτε ηλεκτρονική δημοσκόπηση ούτε πανελλαδική ή πανευρωπαϊκή, αλλά θα αναφερθούμε στη λεξιλογική δημοσκόπηση.

Η λέξη δημιουργήθηκε, για να αποδώσει τον όρο γκάλοπ (από τον Αμερικανό δημοσιογράφο George H. Gallup, που εισήγαγε τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης και ίδρυσε ινστιτούτο με το όνομά του).

Εάν την αναλύσουμε στα συνθετικά της, προέρχεται από το δ?μος (= λαός) και σκοπ? (= εξετάζω). Επομένως κατά λέξη σημαίνει εξετάζω, παρατηρώ τη γνώμη του κόσμου, του λαού. Δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο, όπως άλλες λέξεις της γλώσσας μας, όπως η ενδοσκόπηση, η επισκόπηση κ.ά.

Ο λεκτικός τύπος περιγράφει τη συστηματική εξέταση της κοινής γνώμης με βάση ένα επιλεγμένο ερωτηματολόγιο για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη συγκέντρωση πληροφοριών.

Τις δημοσκοπήσεις διενεργούν οι δημοσκόποι και οι έρευνές τους έχουν δημοσκοπικά αποτελέσματα.

Συνώνυμες λέξεις για τη δημοσκόπηση είναι η σφυγμομέτρηση, το γκάλοπ, η έρευνα της κοινής γνώμης.

Μια άλλη μορφή δημοσκόπησης είναι η δημοσκόπηση εξόδου ή αλλιώς έξιτ πολ, δηλαδή η διερεύνηση της άποψης ενός δείγματος ανθρώπων κατά τη στιγμή της εξόδου τους μετά από κάποια ψηφοφορία.

Ας ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά για μια νέα δημοσκόπηση.