Το σημερινό γλωσσολογικό μας πόνημα θα είναι λίγο διαφορετικό. Δεν θα εξηγήσουμε λέξη, αλλά θα αναφερθούμε σε μια από τις πτώσεις που είχε η γλώσσα μας, στην δοτική. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει πια στο κλιτικό σύστημα της Νεοελληνικής, αλλά επιβιώνει σε ένα πλήθος λέξεων και φράσεων των ελληνικών που μιλάμε, αν βέβαια τα μιλάμε σωστά.
Στην πρώτη και δεύτερη κλίση της αρχαίας ελληνικής έπαιρνε και ένα σημαδάκι, την γνωστή υπογεγραμμένη. Αυτό ήταν ένα γιώτα που το γράφαμε κάτω από την λέξη. Γράφαμε για παράδειγμα τ? θαλάττ?, τ? δρόμ?, για να αποδώσουμε ένα ακόμη γιώτα που υπήρχε στο τέλος των παραπάνω λέξεων.
Αυτή η πτώση αντιστοιχεί σήμερα σε ό, τι αποδίδουμε με προθετικές φράσεις. Το «δίδωμι τινί» (δοτική της αόριστης αντωνυμίας), για παράδειγμα, είναι το δικό μας «δίνω σε κάποιον».
Αυτό που έχουμε κατά νου να κάνουμε, όμως, δεν είναι να σας θυμίσουμε τη δοτική των παλιών Ελληνικών, αλλά να δούμε πώς αυτή ζει και πορεύεται ανάμεσά μας. Μια διαφορά είναι ότι όπου παλιά σημειώναμε την υπογεγραμμένη, δεν είναι απαραίτητο να την σημειώνουμε πλέον. Οι λόγιες δοτικές, εμφανίζονται στον λόγο είτε εμπρόθετες είτε απρόθετες. Τώρα που συντάσσουμε αυτό το κείμενο η επικαιρότητα με μερικές από τις πολλές δοτικές μπορεί να πάρει την ακόλουθη μορφή:
Βάσει των δηλώσεων του Προέδρου της γείτονος χώρας, τίθεται εν αμφιβόλω η συνθήκη της Λωζάννης. Με την συνθήκη αυτή γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία και, παρουσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων, καθορίστηκε το πώς θα συνυπάρχουν η Ελλάδα και η Τουρκία στον χώρο του Αιγαίου.
Από την άλλη, στην χώρα μας, στα εργασιακά, εν αγνοία μας πολλά συμβαίνουν. Χωρίς να το έχουν καλά καλά χωνέψει, οι συνταξιούχοι, πήραν μικρότερες συντάξεις και αυτόν τον μήνα, αν και εν γένει ο Υπουργός υπόσχεται ότι δεν θα γίνουν επιπλέον αλλαγές.
Εντωμεταξύ (?ν τ? μεταξύ) στις Τράπεζες οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καλά κρατούν και συνεπώς, για να μην ξοδεύουμε τα μετρητά, που είναι δυσεύρετα, εν πολλοίς (σε πολλές περιπτώσεις) δεν πληρώνουμε τοις μετρητοίς. Προτιμάμε αγορές επί πιστώσει. Συν τω χρόνω ελπίζουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα κάνει μια καινούρια αρχή. Υπάρχει μία τοις χιλίοις πιθανότητα να γίνει αυτό σύντομα;
Επιπλέον, λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης της χώρας μας, τα νοσοκομεία μας υπολειτουργούν ελλείψει κονδυλίων και επιχορηγήσεων.
Σε ένα άλλο επίπεδο τώρα, ευθύνη του Υπουργού Παιδείας πολλά αλλάζουν στο χώρο των σχολείων και των Πανεπιστημίων. Άλλα προς το καλύτερο και άλλα προς το χειρότερο.
Στην Βρετανία, επίσης, μερίμνη των κυβερνώντων της, Πρωθυπουργού και Υπουργών, διεξάγονται συνομιλίες τίνι τρόπω θα επιτευχθεί ομαλά το Brexit. Τύποις, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συμβιώνουμε στην Ενωμένη Ευρώπη. Το διαζύγιο εντέλει (?ν τέλει), μετά το βρετανικό δημοψήφισμα έγινε τη υποδείξει φυσικά της θέλησης του λαού.
Όσο θα χειμωνιάζει σιγά – σιγά, το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα θα γίνεται πιο έντονο συνεπεία της υπερσυσσώρευσης των δύστυχων ανθρώπων σε χώρους ακατάλληλους γι'' αυτούς. Η ελληνική ψυχή, τω όντι ή - ως μία λέξη- τωόντι (=πραγματικά) έχει φερθεί πολύ φιλεύσπλαχνα απέναντί τους. Ορισμένες οικογένειες ψυχή τε και σώματι έχουν δοθεί στην ανακούφιση όλων αυτών των αναγκεμένων, ιδίοις αναλώμασι (με δικά τους έξοδα). Μερικές, ευτυχώς λίγες, ρατσιστικές φωνές ακούγονται από ορισμένους, που θεωρούν ότι η παιδεία ανήκει κληρονομικώ δικαιώματι μόνο στα Ελληνόπουλα. Πού ακούστηκε κάτι τέτοιο;
Ένα ακόμη νέο που διαβάσαμε! Τα αεροδρόμια θα αναβαθμιστούν συνεπεία της μεταβίβασής τους στην γνωστή κοινοπραξία.
Όσα και αν μας συμβαίνουν ας λέμε «δόξα τω Θεώ». Θα κρατηθούμε αισιόδοξοι και χαρούμενοι πάση θυσία.
Δεν ξεμπλέξαμε με την δοτική. Τη αιτήσει σας μπορούμε να συνεχίσουμε σε άλλη ευκαιρία.