Η ηγερία μάς ήλθε από τα λατινικά ως λόγια απόδοση του λατινικού Egeria. Η Egeria ήταν μια νύμφη της ρωμαϊκής μυθολογίας, σύζυγος ή ερωμένη του βασιλιά Νουμά Πομπιλίου (754 π. Χ. - 673 π. Χ.), που ισχυριζόταν ότι συνέτασσε νόμους καθ'' υπαγόρευσίν της. Έτσι έκανε τους Ρωμαίους να πιστεύσουν ότι οι νόμοι είχαν ιδιαίτερο κύρος. Διέδιδε μάλιστα ότι την συναντούσε κρυφά στο δάσος και τον συμβούλευε τι διατάγματα θα θεσπίσει. Χάρη στην Ηγερία, ο δεύτερος θρυλικός βασιλιάς της Ρώμης μετά τον Ρωμύλο, οργάνωσε τις θρησκευτικές τελετές, προσέθεσε δύο μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στο ημερολόγιο και χάρισε στην επικράτειά του μία περίοδο ειρήνης και ευημερίας, κάτι σαν τον δικό μας χρυσό αιώνα.
(Φωτ. Ο Νουμάς και η νύμφη Ηγερία, Πίνακας του Νικολά Πουσέν , Μουσείο Κοντέ, Σαντιγί)
Σήμερα ηγερία θεωρούμε κάθε γυναίκα που εμπνέει και καθοδηγεί έναν σπουδαίο άνδρα είτε είναι πολιτικός, διανοητής, καλλιτέχνης. Διάσημοι σκηνοθέτες είχαν ως ηγερίες όμορφες ηθοποιούς που τους έδιναν το έναυσμα να συνθέσουν έναν ρόλο. Πολλά μοντέλα αποτελούν τις ηγερίες των σχεδιαστών μόδας. Η εταίρα Ασπασία, που δεν την παντρεύτηκε ποτέ ο Περικλής, ήταν η ηγερία του. Όλες αυτές ασκούν ή άσκησαν επιρροή και διατελούν ή διετέλεσαν οι μούσες των δημιουργών.
Η Ηγερία, όμως, μπορεί κυριαρχεί σε έναν χώρο ή να διακρινεται σε αυτόν. Έχουμε, λοιπόν, ηγερίες στην πολιτική, την δημοσιογραφία, την τέχνη. Οι συγκεκριμένες κυρίες είναι ηγέτιδες.
Μια ακόμα λέξη που ανήκει στο απαιτητικό λεξιλόγιο της ελληνικής. Και άλλες λατινογενείς γλώσσες, όπως η γαλλική, έχουν την κινητήριο δύναμη