Το «άλμα» 12,44% της Alpha Bank έφερε κέρδη 1,95%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Το «άλμα» 12,44% της Alpha Bank έφερε κέρδη 1,95%

Την επαναφορά της μετοχής της Αlpha Bank στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, «μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια των διευκρινίσεων που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Επίσης, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης και των παραγώγων προϊόντων της εν λόγω εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο τη μετοχή της.

Εννοείται ότι η εν λόγω απόφαση επιστροφής της μετοχή της ΑΛΦΑ (+12,44%) στο ταμπλό, έθεσε σε εγρήγορση traders, χρηματιστές και αντικρυστές, με τον τίτλο να αποσπά την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον και να οδηγεί ψηλότερα τον τραπεζικό κλάδο (+4,43%), αλλά και αρκετούς τίτλους, πέρα από τα όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης, λοιπόν, η μετοχή της Alpha Bank που επανήλθε στις συναλλαγές μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης χθες, με φόντο το mega deal με την UniCredit και την πρόταση για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην ελληνική τράπεζα που υπέβαλλε ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός.

Την ίδια ώρα, μπαράζ εκθέσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, ενέτειναν έτι περαιτέρω την ανοδική τάση της μετοχή της Alpha Bank, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη της κίνησης αυτής τόσο για την ίδια την ελληνική συστημική τράπεζα, όσο και για όσους έχουν επενδύσει στη μετοχή της, με τις Deutsche Bank, Citi, Goldman και Axia να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η Axia Ventures επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» με τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ ανά μετοχή.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank χαρακτηρίζει την τριπλή κίνηση της UniCredit με την Alpha Bank (Ρουμανία, AlphaLife, ποσοστό ΤΧΣ) ως μία πολύ έξυπνη κίνηση για την ιταλική τράπεζα, μία επένδυση η οποία εκτίμα ότι θα επιταχύνει την ήδη ισχυρή δυναμική κερδοφορίας της, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αυστηρή πειθαρχία της διοίκησης για συγχωνεύσεις και εξαγορές. «Ωστόσο, οι επιπτώσεις για την Alpha Bank είναι ακόμη πιο θετικές», τονίζει η Deutsche Bank, δίνοντας στην μετοχή της Alpha Bank σύσταση «buy» και τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την Citigroup, «το deal είναι θετικό για την Alpha Bank, καθώς θα βελτιώσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή θέση (+100 μονάδες βάσης) βεβαιώνοντας πως η τράπεζα θα μπορέσει να επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, η συμφωνία θα εξαλείψει ενδεχομένως την πίεση στην αγορά εάν γίνει αποδεκτή η προσφορά της UniCredit για μερίδιο 9% στην Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ και, αν δεν γίνει, οι μετοχές της θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται δεδομένης της δέσμευσης της UniCredit να αγοράσει έως και το 5% των μετοχών της Alpha Bank, σε περίπτωση που η προσφορά τους δεν γίνει αποδεκτή».  Σημειώνεται πως η Citi δίνει και αυτή σύσταση «Buy» για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ επίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs, σε σημερινό της report, επίσης δηλώνει αγοραστής της Alpha Bank, διατηρώντας τη σύσταση «Buy» αν και μειώνει ελαφρώς την τιμή-στόχο που είχε θέσει, στα 1,95 ευρώ, από 2,05 ευρώ πριν, ενώ σε αλλαγές προχωρά και για τιμές - στόχους των υπόλοιπων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, για την Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 1,90 ευρώ, από 1,85 ευρώ πριν με τη σύσταση να είναι ουδέτερη, για την Εθνική στα 8,40 ευρώ, από 8 ευρώ πριν (σύσταση «Buy») και για την Πειραιώς μειώνεται στα 4,20 ευρώ, από 4,30 ευρώ προηγουμένως (σύσταση «Buy»).

Από την άλλη, η αλλαγή του κλίματος φαίνεται ότι επέστρεψε στην εγχώρια αγορά να «επανατιμολογήσει» το δεύτερο investment grade της ελληνικής οικονομίας (από Standard & Poor’s), δίνοντας επιπλέον στηρίγματα στην προσπάθεια αντίδρασης, παρά τη συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ξεκινά η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τη Mytilineos να «ανοίγει τον χορό» των δημοσιεύσεων, τα οποία δεν αποκλείεται να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που περιμένουν να σταθεροποιηθεί η ανοδική κίνηση στα «βαριά χαρτιά» του ταμπλώ, για να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1.198,17 μονάδες (+2,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.196,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,95%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 114 εκατ., από τα οποία τα 22,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τους τίτλους με θετική μεταβολή, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+12,44%), Εθνική (+2,93%), Aegean Airlines (+4,16%), Viohalco (+2,83%), Coca Cola (+2,02%), Lamda Development (+2,53%), Jumbo (+2,02%), Mytilineos (+2,73%), ΔΕΗ (+2,43%), ΕΛΧΑ (+3,09%), ΕΥΔΑΠ (+2,36%), ΟΠΑΠ (+2,19%) και Σαράντης (+2,93%).

Από τους υστερήσαντες, με απώλειες οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,36%), ΟΤΕ (-0,91%) και Autohellas (-1,09%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα κινήθηκαν σαφώς πιο επιφυλακτικά, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι ANEK (+9,68%), Unibios (+6,50%), ΕΚΤΕΡ (+4,49%) και ΕΥΑΘ (+3,05%).

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΙΝΛΟΤΔ) της εταιρείας Intralot, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 26/10/2023.