«Απογείωση» σε υψηλά 13 ετών και εβδομαδιαία κέρδη 1,77%
Χρηματιστήριο Αθηνών

«Απογείωση» σε υψηλά 13 ετών και εβδομαδιαία κέρδη 1,77%

Μια ακόμη απόδειξη για την επιστροφή της Ελλάδας χαρακτήρισε το Bloomberg την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, οι προσφορές για το 30% του ΔΑΑ που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν στα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 12 φορές. Η Αθήνα διασφάλισε τα 784,7 εκατ. ευρώ μόλις μερικές ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ενώ η τιμή διάθεσης τελικά διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους στα 8,2 ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να παίρνουν από το ξεκίνημα τον έλεγχο της τάσης, τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας και το τελικό κλείσιμο του ΓΔΧΑ να παραπέμπει σε τιμές Μαΐου 2011.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την κυρίαρχη ανοδική τάση, την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και το διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανοδικής κίνησης και τα υπόλοιπα blue chips να εναλλάσσονται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, μάλλον, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα χαρτοφυλάκια που έχουν ρευστοποιήσει θέσεις, περιμένοντας διόρθωση και χαμηλότερες τιμές για να επανατοποθετηθούν, καθώς η προσφορά δείχνει ελεγχόμενη και απορροφάται εύκολα από τους αγοραστές.

Σύμφωνα με αναλυτές, «πρόκειται για αξιοσημείωτη δυναμική, καθώς η άνοδος της αγοράς έχει πολλά ποιοτικά στοιχεία όπως η ενίσχυση των συναλλαγών, ο πλουραλισμός στις επιλογές, αλλά και οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις».

Η εγχώρια αγορά έχει μπροστά της την διαδικασία εισαγωγής του Δ.Α.Α., που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον την αναμενόμενη  αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς και σε δεύτερο χρόνο από το «υπόλοιπο» ποσοστό της Εθνικής, ενώ η σταδιακή ανακοίνωση αποτελεσμάτων των εισηγμένων, θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για κερδοφορία και υψηλά μερίσματα.

Παρά την κίνηση του γενικού δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, σαφώς πιο επιφυλακτική συμπεριφορά επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ανηφορίζοντας μέχρι τις 1.392,27 μονάδες (+1,14%)  και έκλεισε στις 1.385,01 μονάδες (+0,61%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 138,5 εκατ., από τα οποία τα 15,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 1,77% Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+2,06%), Viohalco (+2,56%), Aegean Airlines (+1,47%), Coca Cola (+1,03%), Motor Oil (+1,19%), Cenergy (+1,24%), Ελλάκτωρ (+1,61%) και Σαράντης (+1,60%).

Με αρνητική μεταβολή οι Autohellas (-1,07%), Quest (-0,19%), Lamda Development (-0,43%), Mytilineos (-0,63%), ΕΛΧΑ (-0,21%) και ΕΥΔΑΠ (-0,51%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,79%), ΦΒΜΕΖΖ (+7,51%), Sato (+9,09%) και ΑΣΤΑΚ (+8,33%). ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ και ΦΒΜΕΖΖ έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.