«Βουτιά» 2,47% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Βουτιά» 2,47% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, παίρνοντας βοήθειες και από τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης, ο ΓΔ γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, κλείνοντας μάλιστα και στα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρις τις 1.305,35 (+0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.267,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,47%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,5 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».  

Ένας κρίσιμος μήνας ξεκίνησε. Η επενδυτική βαθμίδα είναι στο επίκεντρο, καθώς η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους στις 8 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ενώ αναμένονται τα νέα από το διαγωνισμό για την Αττική Οδό, αλλά και από τη ΔΕΗ.

Η αγορά, έχοντας πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ράλι από την αρχή του έτους σε επίπεδο γενικού δείκτη, αλλά και επιμέρους τίτλων, εύλογα βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης δεδομένων, αναζητώντας τους νέους καταλύτες που θα υποστηρίξουν τις τρέχουσες, ή και ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις, είτε από την ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS, είτε από επιχειρηματικές συμφωνίες που θα δώσουν πρόσθετο ενδιαφέρον σε επιμέρους κλάδους, για το τελευταίο τετράμηνο του χρηματιστηριακού έτους.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο 15μερο του τρέχοντος μήνα, θα κληθεί να απαντήσει στο κατά πόσο η εγχώρια αγορά έχει προεξοφλήσει πιθανές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και αν οι αναβαθμίσεις αυτές θα γίνουν η αιτία εισροών σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και από χαρτοφυλάκια πιο μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, ή από χαρτοφυλάκια που το καταστατικό τους δεν επιτρέπει να επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης, θα σημειωθεί μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου όπως και του κόστους δανεισμού, με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει και το Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως έχει ήδη προϊδεάσει τους επενδυτές η διοίκηση της ΕΧΑΕ, στα τέλη του 2024, ή μέχρι τα μέσα του 2025. 

Από την άλλη, δεν χωρά αμφισβήτηση οι ότι τα αποτελέσματα που έχουν, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει οι εισηγμένες είναι ικανοποιητικά, ενώ οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερες τιμές - στόχους για δεικτοβαρείς μετοχές. Μένει να φανεί πως θα κινηθούν και οι διεθνείς αγορές, καθώς ο Σεπτέμβριος δεν είναι και ο πιο θετικός μήνας για τα διεθνή χρηματιστήρια.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για έναρξη της Β’ φάσης διερεύνησης και αξιολόγησης της συμφωνίας εξαγοράς της Άκτωρ ΑΤΕ από την Intrakat, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, σημείωσε ότι «η εξέλιξη της διαδικασίας ήταν απολύτως αναμενόμενη, μια και όλες οι συμφωνίες παρομοίου μεγέθους και σημασίας είθισται να εισέρχονται σε Β΄ φάση διερεύνησης και αξιολόγησης.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτό που προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που και οι αντισυμβαλλόμενες εταιρείες ανέμεναν. Η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η εν λόγω συγκέντρωση θα εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός του πλαισίου αυτού».

Ξεκινώντας και σήμερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική μεταβολή τους Σαράντη (+0,39%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,79%, έκλεισε την short θέση η Millennium International Management LP), και Autohellas (+0,30%).

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-4,39%), Viohalco (-3,52%, Jumbo (-4,93%), Ελλάκτωρ (-4,70%) και ΕΛΧΑ (-3,26%).

Τίποτα το άξιο θετική αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην των ανοδικών διαθέσεων που επέδειξαν Ευρωσύμβουλοι (+4,74%) και Ιντρακόμ (+2,01%)