Μετά από τις επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη και με δεδομένο ότι και σήμερα παρέμεινε το επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, στην πορεία επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η πίεση περισσότερο ευδιάκριτη στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,87% του τραπεζικού δείκτη, έστω και αν αυτός ανέκαμψε αισθητά από το χαμηλό ημέρας του -2,54%.
Απόλυτα αναμενόμενη τη σημερινή διορθωτική εικόνα, θεωρούν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι ήταν μία διόρθωση από σημαντικό κομμάτι των traders, που επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, κατοχυρώνοντας μέρος από τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων ημερών.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στις βραδινές ανακοινώσεις και την πιθανή αναδιάρθρωση του MSCI Standard Greece, με τους αναλυτές να διερωτώνται αν θα υπάρξουν αλλαγές, όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές στον βασικό δείκτη.
Η προσοχή στην Wall Street και στις περιφερειακές τράπεζες, όπου δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σημαντική υποχώρηση καταγράφει η μετοχή της PacWest Bancorp μετά την ανακοίνωση της περιφερειακής τράπεζας ότι οι καταθέσεις της υποχώρησαν 9,5% την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., χαμηλά παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών, που δεν αποκλείεται να παγιωθεί σε αυτά, ή και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με την ροή των δημοσκοπικών ευρημάτων και ενώ πλησιάζει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαϊου.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι και σήμερα η συνεδρίαση δεν χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές των τίτλων, όσον αφορά στους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, καθώς οι ενεργοί επενδυτές συνεχίζουν να τιμολογούν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκθέσεις ξένων οίκων για το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία.
«Οι επικείμενες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα είναι λιγότερο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα απ' ό,τι η σημερινή κυβέρνηση», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης βλέπει για την Ελλάδα η UBS, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 4,1% φέτος και 3,2% το 2024. Μάλιστα, αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% φέτος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την UBS, το χρέος θα ακολουθήσει σημαντικά πτωτική πορεία, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί έως και το 151%, καθώς και το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη διετία.
Η UBS προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από το 9,6% πέρυσι στο 3,3% φέτος και στο 2,2% το 2024.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.135,5 (+0,38%) και 1.120,7 μονάδων (-0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.122,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 73,5 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Δεν ενθουσιάζει η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετική μεταβολή διακρίθηκαν μόνο οι Coca Cola (+1,11%), TITC (+0,52%), Ελλάκτωρ (+0,99%) και ΟΤΕ (+0,67%).
Από την πλευρά των τίτλων που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha Bank (-2,18%), Eurobank (-2,15%), Aegean Airlines (-2,41%), Quest (-2,51%) και Εθνική (-2,04%).
Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΓΚΜΕΖΖ (+2,73%), Κρι Κρι (+2,31%) και Frigoglass (+1,96%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας ΟΛΘ (-4,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €1,45 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,3775 ανά μετοχή).