Σε περιβάλλον μεταβλητότητας συνεχίζουν να κινούνται οι διεθνείς αγορές, αλλά με τους «long» να δείχνουν ότι ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση και με το σύνολο των επενδυτών, ενεργών και μη, να προσπαθούν να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και οποιαδήποτε δήλωση για λιγότερο επιθετικές κινήσεις, στις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, να πανηγυρίζονται δεόντως από τις μετοχές.
Έτσι και την Παρασκευή, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed παρείχαν, με δηλώσεις τους, ενδείξεις ενδεχόμενης επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και αυτό πανηγυρίστηκε δεόντως από την Wall Street, που «ξέχασε» προγενέστερες δηλώσεις αξιωματούχων, που αναφερόντουσαν στην ανάγκη συνέχισης των επιθετικών κινήσεων από την κεντρική τράπεζα.
Όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι οι αγορές παραμένουν σε φάση έντονης μεταβλητότητας και οι επενδυτές που παραμένουν ενεργοί στην παρούσα φάση, αν μη τι άλλο, χρειάζονται γρήγορες κινήσεις και ενισχυμένα αντανακλαστικά.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, οι επενδυτές καλούνται να παρακολουθήσουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, τις ανακατατάξεις στην Κίνα και τις ανακοινώσεις από τον νέο πρωθυπουργό στη Βρετανία.
Πιο συγκεκριμένα, νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ανακήρυξε τον Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.
Αυτό που μένει να αποδειχτεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι να αποδειχθεί αν η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση, είναι ένα κλασσικό «bear market rally», ή αν οι διεθνείς αγορές “είδαν” τα βραχυπρόθεσμα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και θα προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού έτους.
Προς το παρόν και σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μια ανοδική διόρθωση που ξεκίνησε ως τεχνική αντίδραση, «πατώντας» στα εταιρικά μεγέθη 9μηνου μεγάλων ομίλων της Wall Street και η οποία μετέφερε το ενδιαφέρον των traders, από τα μάκρο και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο NYSE.
Από την άλλη, δε υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως όλα τα μέτωπα ανησυχιών παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη (ενεργειακή κρίση, απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανησυχίες, κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις κ.λ.π.) και μία κακή, για τις αγορές, εξέλιξη, μπορεί να αλλάξει άρδην το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας και τα σενάρια που θέλουν οι αγορές να “είδαν” τα χειρότερα.
Ερχόμενοι «εντός των τειχών», η Standard and Poor's δεν έκανε το χατίρι των συγκρατημένα αισιόδοξων και το βράδυ της Παρασκευής διατήρησε για την Ελλάδα την πιστοληπτική αξιολόγηση «BB+», επιβεβαιώνοντας το σταθερό outlook.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, από τα υψηλά δυόμιση μηνών και πλέον και έχοντας καταγράψει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η εγχώρια αγορά, απλά διορθώνει τις πτωτικές στρεβλώσεις του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι το Χ.Α. ανεβαίνει με τους ίδιους τζίρους, με τους οποίους έπεφτε, σαφέστατη ένδειξη ότι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι κωδικοί και να ανακυκλώνεται η ίδια ρευστότητα.
Μόνη ελπίδα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν νέοι παίκτες, είναι να υπάρξει μπαράζ από νέα deals, σε τιμές που θα δείξουν ότι οι τρέχουσες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σαφώς και αδικούν σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της Beta Sec. σύμφωνα με την οποία, «πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση μεριδίων σε όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, μια θετική ένδειξη που επιβεβαιώνει τα καλά νούμερα και την αίσθηση που έχουν μεταδώσει οι διοικήσεις, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των προσδοκιών που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχει ημερομηνία λήξης.
Επί του παρόντος, οι εμπλεκόμενοι εισηγμένοι κλάδοι σε εγχειρήματα εξαγορών είναι τουλάχιστον τέσσερις, από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων (τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική, ενέργεια) δημιουργώντας μια πληθωρική εικόνα κινητικότητας. Στα πρώτα καλά νέα η Αγορά θα αρχίσει να κινείται πιο υποστηρικτικά, πιστεύοντας περισσότερο την φήμη, δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στα εν εξελίξει εγχειρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν σύντομα δεν υπάρξει κάποια επίσημη εξέλιξη που να δικαιολογεί την φημολογία, η κόπωση θα επέλθει μοιραία, αναθεωρώντας χαμηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους».
Η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα γ’ τριμήνου αύριο το πρωί. Την ίδια ημέρα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα των δωρεάν μετοχών των Mezzanine SPV’s οι μετοχές της Alpha Bank (1:27) και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (1:7). Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. από τις 31 Οκτωβρίου.
«Πλούσια είναι η ατζέντα της εβδομάδας, με κρίσιμα εταιρικά αποτελέσματα από Ευρώπη και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι οι SAP, BASF, Covestro, Shell, Sanofi, Volkswagen, Apple, Microsoft, Google, Amazon, Caterpillar, Visa και Coca Cola. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75μβ. Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανολογείται αύξηση της μεταβλητότητας και στο εσωτερικό, με τις 860 μονάδες, ωστόσο, να αποτελούν ένα προσωρινό σημείο ισορροπίας για τον ΓΔΧΑ», όπως επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
«Η πτωτική τάση είναι παρούσα, ακόμα και αν οι αγορές κινηθούν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί αρκετό διάστημα πριν πάρουμε μια πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη. Οι αγορές, με εξαίρεση την ελληνική, έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες και γρήγορες απώλειες με αποτέλεσμα το volatility να μας συνοδεύει για το επόμενο μεγάλο διάστημα», σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Ταύρος» παραμένει η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, διατηρώντας τη σύσταση «overweight», ενώ προτρέπει τους επενδυτές «να κοιτάξουν το ισχυρό ελληνικό story, αν και η διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης, δυσχεραίνει τα πράγματα για τις μετοχές γενικότερα».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25/10 ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου η Μυτιληναίος, ενώ η EKT θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27/10, για να καθορίσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι η σημερινή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, έδωσε βοήθειες στις μετοχές, ενώ στο Χ.Α. και αν συνυπολογιστεί η θετική εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μάλλον οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις παρέμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 579,09 (-0,83%) και 596,08 μονάδων (+2,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 535,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,91%%.
Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 867,61 μονάδες (+1,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 866,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.
Ο τζίρος στα 52 εκατ., από τα οποία τα 0,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Να σημειωθεί ότι ΔΕΗ και ΕΤΕ συμπλήρωσαν επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και η μετοχή της ΜΥΤΙΛ εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΥΡΩΒ (+2,08%), ΜΥΤΙΛ (+2,20%), ΔΕΗ (+2,43%), ΑΡΑΙΓ (+2,99%), ΒΙΟ (+2,30%), ΕΛΧΑ (+2,96%), ΛΑΜΔΑ (+2,01%), ΜΟΗ (+3,07%) και ΜΠΕΛΑ (+2,20%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΣΑΡ (-2,45%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΤΤ (+8,70%), ΠΑΙΡ (+6,49%), ΠΡΕΜΙΑ (+5,66%), ΠΕΤΡΟ (+5,18%), ΒΙΟΣΚ (+5,16%) και ΙΚΤΙΝ (+3,66%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.