Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγοράζουμε στην διόρθωση;
Eurokinissi
Eurokinissi

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγοράζουμε στην διόρθωση;

Τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ανεβεί για 11η συνεχή εβδομάδα. Βέβαια η άνοδος ήταν εντελώς οριακή, κατά 0,12%, δεν παύει όμως να είναι άνοδος. Το αν αυτή η αξιοθαύμαστη επίδοση αποτελεί κάποιου είδους ρεκόρ δεν μας ενδιαφέρει και πολύ, άλλωστε τα ρεκόρ δεν έκαναν κανέναν πλούσιο.

Αυτό που μας απασχολεί από χρηματιστηριακής απόψεως είναι το αν κάποια σημάδια που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι οι πρώτες ενδείξεις της διόρθωσης που περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ποια ήταν αυτά τα σημάδια; Η αδυναμία ορισμένων βασικών μετοχών που συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να διασπάσουν ανοδικά κάποια σημαντικά επίπεδα.

Αναφερόμαστε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και στον ΟΤΕ, επαναλαμβάνουμε όμως πως πρόκειται μόνο για κάποια σημάδια. Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές είδαμε την δυσκολία στην ανοδική διάσπαση να αντισταθμίζεται από την επιστροφή των αγοραστών μόλις αυτές έπεφταν κατά 4% με 5% από τα «δύσκολα» σημεία. 

Είναι όμως αλήθεια πως μία διόρθωση κατά την διάρκεια της οποίας οι βασικές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα υποχωρήσουν κατά 10% ή παραπάνω από τις τιμές που θα αποδειχθούν τοπικά υψηλά, είναι εξαιρετικά πιθανή, για κάποιους μάλιστα βέβαιη. Όσο καλές να είναι οι προοπτικές μίας αγοράς, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της ξεκούρασης.

Στην περίπτωση του δικού μας χρηματιστηρίου, τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα και η αντίσταση στον πειρασμό της πραγματοποίησής μέρους αυτών δεν είναι και πολύ εύκολη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για αρκετούς επενδυτές, κυρίως ξένους, πάντα οι βουλευτικές εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα προκαλούν αυξημένη επιφυλακτικότητα.

Ένας άλλος παράγων που ενισχύει τις πιθανότητες εκδήλωσης μίας διορθωτικής κίνησης της ελληνικής αγοράς είναι και το γεγονός πως οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ταλαιπωρούνται αρκετά από το τέλος του Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που η δική μας ανεβαίνει σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: τι κάνει κανείς στην περίπτωση που όντως έχει ξεκινήσει αυτή η διόρθωση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα το καταλάβουμε αρκετά γρήγορα τις επόμενες ημέρες όταν δούμε τους αγοραστές να είναι λιγότερο πρόθυμοι να απορροφήσουν την προσφορά.

Όπως είπαμε νωρίτερα, τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί λίγο περισσότεροι πωλητές αλλά οι αγοραστές κάνουν την εμφάνισή τους λίγο πιο χαμηλά και αναχαιτίζουν τις πτωτικές τάσεις. Αν η διόρθωση έχει ξεκινήσει, σταδιακά οι αγοραστές θα υποχωρήσουν ένα σκαλί παρακάτω περιμένοντας να δουν πόσο αποφασισμένοι είναι οι πωλητές.

Προς το παρόν δεν φαίνονται και τόσο αποφασισμένοι, αν κρίνουμε από το γεγονός πως ο όγκος συναλλαγών των τελευταίων δύο χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, οι οποίες ήταν πτωτικές, εμφάνισε μία σχετική μείωση. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες και οι τιμές να υποχωρήσουν πιο ουσιαστικά.

Εφόσον γίνει αυτό, οι επενδυτές που διαθέτουν χρηματικά διαθέσιμα, είτε γιατί δίστασαν να προβούν σε αγορές καθώς η αγορά ανέβαινε επιθετικά είτε γιατί μείωσαν τις θέσεις τους τις τελευταίες μέρες, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προβούν σε αγορές ελληνικών μετοχών.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως οι διεθνείς αγορές θα κρατηθούν κοντά στα τωρινά τους επίπεδα και οι απαισιόδοξες φωνές που ακούγονται από τους αναλυτές της Morgan Stanley και της Bank of America και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο γνωστός από την κρίση του 2008 Nouriel Roubini, δεν θα επαληθευθούν. Οι προοπτικές των περισσότερων μεγάλων, και όχι μόνο, εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σαφώς θετικές, όπως είχαμε δει πολύ πρόσφατα (Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρεις καταλύτες που οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο| Liberal.gr).

Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να έρχονται όλο και περισσότερες ανακοινώσεις ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν την εξαιρετική πορεία της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών, σε συνέχεια των όσων έχουμε ακούσει από τις (λίγες) εταιρείες που έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως οι πιθανότητες αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και της επιστροφής της στην επενδυτική βαθμίδα είναι αρκετά σημαντικές, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις των εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αν λοιπόν δοθεί η ευκαιρία αγορών σε τιμές μειωμένες κατά 10% ή και λίγο περισσότερο, είναι λογικό να την εκμεταλλευθούν όσοι έχουν χρηματικά διαθέσιμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να εξαντλήσουν μονομιάς όλη τους την ρευστότητα. Ύστερα από τόσο σημαντική άνοδο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο βαθιά θα είναι μία διόρθωση και από πλευράς τιμών και από πλευράς χρόνου.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και από το πόσο πιο επιφυλακτικοί μπορεί να είναι οι επενδυτές καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, τις απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα μας τις δίνει η ίδια η αγορά και η συμπεριφορά των μετοχών.

Περιμένοντας αυτές τις απαντήσεις, οι επενδυτές που θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν σταδιακά. Η αναζήτηση της «κατάλληλης» ευκαιρίας για την εξάντληση των χρηματικών διαθεσίμων με μία μόνο κίνηση σπανίως αποδεικνύεται σοφή κίνηση.