Συνεχίστηκε η επιφυλακτική εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες κινήσεις μείωσης θέσεων, εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve και μένει να φανεί αν θα διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25% - 5,50% ή θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, με τους διαχειριστές να επισημαίνουν ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε τόσο υψηλά επίπεδα, επιδρά δυσμενώς στην επενδυτική ψυχολογία, ενώ το υψηλό κόστος χρήματος υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Εννοείται ότι τις διεθνείς ανησυχίες, «αφουγκράζεται» και το ελληνικό χρηματιστήριο, που σταδιακά κατεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς και μειώνει τον αριθμό των θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών.
Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της αγοράς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, θα διαφανούν σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διότι τα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στο Χ.Α. έχουν μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα και η τοποθέτηση δεν θα είναι άμεση, αλλά σταδιακή.
Ασφαλώς και μέρος από τις θετικές αξιολογήσεις των ξένων οίκων είχε προεξοφληθεί, όμως από την άλλη, η διόρθωση που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει επαναφέρει σημαντικό αριθμό αποτιμήσεων, σε σαφώς ελκυστικότερα επίπεδα.
Τεχνικά, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα εξαρτηθούν στην ζώνη στήριξης των 1.220 – 1.200 μονάδων, όπου και αναμένεται μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, από τους «buyers».
Πολύ κακή η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να χάνουν «θαυμαστές», υποκύπτοντας στο αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι απώλειες στις, θεωρούμενες, δεικτοβαρείς μετοχές.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.258,49 (+0,55%) και 1.219,92 μονάδων (-2,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.227,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,91% ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 87,5 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν «πακέτα».
Η πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες, ενώ διασώθηκαν με θετικό πρόσημο μόνο οι ΟΤΕ (+0,60%) και Coca Cola (+0,80%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,79%), Εθνική (-5,28%), Πειραιώς (-2,84%), Aegean Airlines (-5,75%), Viohalco (-4%), Lamda Development (-2,23%), Motor Oil (-2,92%), Jumbo (-3,55%), Mytilineo (-2,18%), Autohellas (-2,90%), ΕΛΧΑ (-2,30%), ΕΥΔΑΠ (-2,46%), Σαράντη (-2,71%) και Τέρνα Ενεργειακή (-3,59%).
Ελάχιστα αυτά που αξίζουν θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά οι MIG (+20,47%), Frigoglass (+4%) και Fourlis (+0,37%).