Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης, στη συνεδρίαση που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, ενώ οι σημαντικές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες και η επιστροφή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα υψηλά ημέρας.
Από την άλλη, οι ειδικοί τεχνικοί λόγοι που «ταλαιπωρούν» το ελληνικό χρηματιστήριο (μεγάλη απορρόφηση κεφαλαίων με placements και εταιρικές πράξεις) συνεχίζουν να υφίστανται και να κρατούν την εγχώρια αγορά σε αποσύνδεση από τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μετά το placement στην Εθνική Τράπεζα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, πλέον η προσοχή στρέφεται στην επερχόμενη Α.Μ.Κ. της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, πριν το reverse split και την αύξηση κεφαλαίου.
Ο τίτλος της ΑΤΤ (-21,85%) θα επιστρέψει στο ταμπλό τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης για την Α.Μ.Κ. και η περίοδος προσφοράς για τα warrants. Μετά σειρά έχει η περίοδος ενάσκησης των warrants έως τις 28 Νοεμβρίου και ακολουθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 4 Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσής τους έχει οριστεί σε 1,87 ευρώ ανά μετοχή.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση, μέσω της σχετικά χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, ήλθε να επιβεβαιώσει την εμφανή απουσία, από την πλευρά των αγοραστών, των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ η υποτονική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αποτρέπει και την δραστηριοποίηση του retail, μειώνοντας έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η μετοχή της Εθνικής, με τη δεσπόζουσα θέση που έχει πλέον στους δύο βασικούς δείκτες, παραμένει το βαρόμετρο της αγοράς. Σε πρώτη φάση, καλείται να επιστρέψει σε τιμές υψηλότερα από το πρόσφατο placement, ώστε να δώσει το έναυσμα για μια ευρύτερη ανοδική κίνηση στο ταμπλό».
Η προσοχή στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου και λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «το δικό μας χρηματιστήριο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει ένα τόσο ισχυρό διεθνές momentum, και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται κάποια πτωτική κίνηση που θα μπορούσε να αναιρέσει τη μεσοπρόθεσμη θετική εικόνα».
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.423,95 μονάδες (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.423,74 μονάδες (+0,87%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 106 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+2,52%), Εθνική (+1,46%), Eurobank (+1,61%), Πειραιώς (+2,07%), Aegean Airlines (+2,25%), Viohalco (+1,08%), Jumbo (+1,56%), Autohellas (+1,68%), ΔΕΗ (+4,21%), Σαράντης (+1,87%).
Με αρνητική μεταβολή οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,23%), ΕΛΧΑ (-0,22%), ΟΤΕ (-0,63%), Lamda Development (-0,13%), Motor Oil (-0,10%), Metlen (-0,30%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Profile (+4,10%), Πετρόπουλος (+2,24%) και ΟΛΠ (+1,85%).