Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,25% με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,25% με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα

Από περιορισμένη αξία συναλλαγών και επιλεκτικές κινήσεις εκ μέρους των επενδυτών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων, παρά το στενό εύρος κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήταν η τελευταία πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, με το Χ.Α. να επιστρέφει σε «ενεργό δράση» την Παρασκευή 27/12.

Διστακτικοί οι περισσότεροι από τους λίγους ενεργούς επενδυτές, με τις όποιες κινήσεις να αφορούν την «τακτοποίηση» των χαρτοφυλακίων τους, εν όψει της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς.

Στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη λήξη του χρηματιστηριακού έτους δεν θα πρέπει να αναμένονται συνολικότερες θεαματικές μεταβολές, καθώς τα βιβλία εγχώριων και ξένων διαχειριστών έχουν κλείσει.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, επί μέρους διορθωτικών κινήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές, εν όψει των πρώτων συνεδριάσεων του Ιανουαρίου.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης εκτός, από τον αναμενόμενα, χαμηλότερο τζίρο, το συνεχιζόμενο «stock picking» στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο και οι ακόμα λιγότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το νέο έτος και σύμφωνα με αναλυτές, «δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να προτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου σε αυτήν τη φάση, αφενός διότι η Λαγκάρντ επιμένει στη νομισματική πολιτική χαμηλών (και ολοένα χαμηλότερων) επιτοκίων, που οδηγεί σε μια μέτρια ενδογενή υποτίμηση το ευρωπαϊκό νόμισμα και αφετέρου διότι ο Πάουελ δεν δείχνει να βιάζεται, μιας και τα εκείθεν μακροοικονομικά (κυρίως πληθωρισμός και αγορά εργασίας) δεν δικαιολογούν επιθετικές παρεμβάσεις. Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου ότι αναμένονται ελάχιστες τέτοιες παρεμβάσεις για το 2025. Και με τον Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, το δολάριο ίσως αργήσει να «κατέβει από τον θρόνο του», κάτι που μοιραία δίνει στην Ευρώπη ρόλο «κομπάρσου», περιμένοντας μάλιστα και τους επιπλέον δασμούς που θα την επιβαρύνουν. Τα Αμερικανικά ομόλογα προσφέρουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, με το ρίσκο πάντα τις υψηλές τιμές του δολαρίου που σε περίπτωση διόρθωσης θα «ροκανίσουν» σημαντικά τις αποδόσεις. Παρόλα αυτά μία αντιστάθμιση σε αυτούς που δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο, θα μπορούσε να τους κλειδώσει σημαντικά καλύτερες αποδόσεις».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα 17,9 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει την τιμή -  στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η JP Morgan, διατηρώντας παράλληλα σύσταση «overweight». Κατά την άποψή του οίκου, «το ενημερωμένο τριετές στρατηγικό σχέδιο συνεχίζει να προσφέρει ορατότητα και να μειώνει τους κινδύνους προς τον αρχικό στόχο EBITDA της ΔΕΗ για το 2030, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ».

Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα στελέχη της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ για το 2025 σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε. Όπως αναφέρουν «η χώρα δεν έχει κάποιον θετικό καταλύτη και το κρίσιμο θα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να απορροφηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης». Στις κορυφαίες της επιλογές οι ΟΤΕ με τιμή - στόχο τα 17 ευρώ, ΟΠΑΠ με τιμή - στόχο τα 20 ευρώ, Metlen με τιμή - στόχο τα 39,24 ευρώ, Jumbo με τιμή - στόχο τα 30 ευρώ και Motor Oil με τιμή - στόχο τα 25 ευρώ.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, διενήργησε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,61%

Στις αγορές με στόχο να αντλήσει περίπου 8 δισ. ευρώ θα βγει το 2025 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με τη στρατηγική του νέου έτους. Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει επίσης σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5,29 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι από έντοκα γραμμάτια και δάνεια του επίσημου τομέα.

 Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.458,45 (+0,41%) και 1.448,85 μονάδων (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.448,86 μονάδες (-0,25%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,5 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Εθνική (-3,16%), Eurobank (-1,16%), HelleniQ Energy (-1,58%), Motor Oil (-1,95%), ΟΠΑΠ (-1,21%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Viohalco (+1,14%), Coca Cola (+1,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,21%), ΔΕΗ (+2,33%), Ελλάκτωρ (+1,65%), Σαράντης (+1,49%), OPTIMA (+1,75%), Cenergy (+2,09%), TITC (+1,01%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Προοδευτική (+8%), Premia (+6,34%), ΕΚΤΕΡ (+4%), Lavipharm (+3,12%).

Από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-1,95%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,308812594 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,293371964 ανά μετοχή).