Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,33% και ψύχραιμη αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,33% και ψύχραιμη αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές

Με αρνητική, αλλά ήπια, τιμολόγηση της κυβερνητικής παρέμβασης στις τράπεζες και με πωλητές στον τραπεζικό κλάδο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έσπευσαν να αποτιμήσουν τα μέτρα για τις τράπεζες, που εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία αποσαφήνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, «το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα ‘Μαριέττα Γιαννάκου’, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων, που έκανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Από τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός και αφορούν τις τραπεζικές χρεώσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήρθε η έγκριση για τον Ηρακλή ΙΙΙ από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Από την άλλη, η Metlen (+0,70%) κατέθεσε σήμερα αίτηση για dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η διαδικασία θα διαρκέσει έως 6 μήνες.

Κάτι που σημαίνει πως η παράλληλη διαπραγμάτευση της Metlen σε FTSE 100 και Αθήνα, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025. Θα έχει προηγηθεί δημόσια πρόταση.

Η σημερινή συνεδρίαση, λόγω των τραπεζικών πιέσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ειδικών συνθηκών» και μένει να φανεί αν οι υπόλοιπες συνεδριάσεις που απομένουν, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα δικαιώσουν τους αισιόδοξους που βλέπουν περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων και θετικό ξεκίνημα για το 2025, ιδιαίτερα αν στην ανοδική κίνηση συμπλεύσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με αναλυτή, η χώρα προσφέρει, κατά γενική ομολογία, ένα από τα καλύτερα μίγματα απόδοσης - κινδύνου, καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί συστημικοί κίνδυνοι που ταλαιπώρησαν τη χώρα, δεν υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος, τουλάχιστον για τους επενδυτές με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, ενώ πρόσφατα ανακτήθηκε η προ 14 ετών χαμένη επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η αγορά ομολόγων συμπεριφέρθηκε άριστα, και πολύ καλύτερα από τις αγορές των μεγαλύτερων οικονομιών. Στο Χ.Α., οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης παραμένουν μεγάλες, έχοντας θέσει έναν στόχο για το 2025, τις 1700 μονάδες.

Σε νέο της σημείωμα η Research Greece προχώρησε σε «update» των εκτιμήσεών της μετά και την πώληση του 67% της ΤΕΝΕΡΓ για 880 εκατ. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν νέα ελκυστικά έργα παραχωρήσεων. Η εταιρία αναλύσεων δίνει τιμή-στόχο στα 25,8 ευρώ, για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με τιμή-στόχο στα 4,01 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Μοτοδυναμικής η Optima Bank, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στην οποία δίνει σύσταση «buy». Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 10,3% και των καθαρών κερδών κατά 9,8% ως το 2027. 

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.458,26 μονάδες (-0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.464,48 μονάδες (-0,33%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 118 εκατ., από τα οποία τα 11,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, οι Εθνική (-1,66%), Πειραιώς (-1,22%), ΕΥΔΑΠ (-1,19%) και ΟΠΑΠ (-1,38%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Ελλάκτωρ (+2,47%) και HelleniQ Energy (+2,37%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Βιοτέρ (+7,14%), Logismos (+5,96%), Performance (+3,58%) και AS Company (+2,47%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «TRADE ESTATES Α.Ε.Ε.Α.Π.» (-0,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,047706 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).