Παρά το γεγονός ότι μόλις χθες αρκετοί από τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά (EuroStoxx 600, DAX, CAC 40, Dow Jones, S&P 500) και δείχνουν να συνεχίζουν και σήμερα, στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις συσσώρευσης και απόλυτα επιλεκτικών κινήσεων, από πλευράς αγοραστών, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, απόλυτα δικαιολογημένα αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχουν προηγηθεί.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι ενεργοί επενδυτές που μειώνουν θέσεις, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, εν όψει του επικείμενου placement της Τράπεζας Πειραιώς, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου που, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι κομβικό σημείο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και θα επηρεάσει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς.
Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις διορθωτικές συνεδριάσεις, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε καμία των περιπτώσεων δεν απειλήθηκε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.400 μονάδων, πράγμα που σημαίνει πως η εγχώρια αγορά κρατάει, μάλλον εύκολα, όλα τα τεχνικά κεκτημένα.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η εγχώρια αγορά ισορροπεί ανάμεσα σε ένα ελεγχόμενο "profit taking", προκειμένου να αυξήσουν ρευστότητα οι επενδυτές, αλλά και στις συνεχιζόμενες επιλεκτικές τοποθετήσεις, έστω σε μικρότερο αριθμό τίτλων, που θεωρητικά έχουν μείνει πίσω». Στα υπ΄ όψιν της σημερινής συνεδρίασης και οι σαφώς πιο μετρημένες κινήσεις των traders σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Από την άλλη, σταδιακά, θα αρχίσουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023 από τις εισηγμένες εταιρείες, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως «είναι πολύ πιθανό το 2023 να αποτελέσει χρονιά - ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας των εισηγμένων, ξεπερνώντας το 2022». Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων, που θα οδηγήσει τον ΓΔΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, στα 17,4 ευρώ ανέβασε την τιμή - στόχο της ΔΕΗ η Wood. Οι οικονομολόγοι του οίκου, στην ανάλυσή τους, κάνουν λόγο για αύξηση EBITDA το 2024 κατά 13%.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσει για μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι τον Ιούνιο, παρόλο που ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τον στόχο του 2% φέτος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννη Στουρνάρα», αναφέρει το Bloomberg.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.423,6 (+0,31%) και 1.410,89 μονάδων (-0,59%) και έκλεισε στις 1.413,26 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,42%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 111 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 0,56%. Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank (+0,03%), Εθνική (+0,08%), Coca Cola (+0,69%), Aegean Airlines (+0,80%), HelleniQ Energy (+0,12%), Autohellas (+1,04%), Ελλάκτωρ (+0,93%), ΟΠΑΠ (+0,12%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,31%).
Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,53%), Πειραιώς (-1,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,24%), ΔΕΗ (-1,17%), ΕΛΧΑ (-2,05%), ΕΥΔΑΠ (-1,22%), Σαράντη (-1,75%) και TITC (-1,15%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Κυριακούλη (+17,24%), Βιοτέρ (+9,84%), Εβροφάρμα (+5%) και Lavipharm (+4,51%).