Μπορεί ο ΓΔΧΑ να ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με ήπια κέρδη, όμως σχετικά γρήγορα εντάθηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ο δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, σημειώνοντας την πρώτη διορθωτική συνεδρίαση μέσα στον τρέχοντα μήνα, αν και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Το κλίμα επιδείνωσαν το «profit taking» στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και η ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ΔΕΗ για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της». Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, «η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της».
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη, από το ντεμπούτο του Δ.Α.Α. στην κύρια αγορά του Χ.Α.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. οι 300 εκατ. μετοχές της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΔΑΑ» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €8,20. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή του Δ.Α.Α. κινήθηκε σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 9,16 ευρώ με ημερήσια κέρδη 11,71%, ενώ απέσπασε το 38% του ημερήσιου τζίρου.
Δεν έδειξαν προβληματισμένοι με την σημερινή διόρθωση της αγοράς οι περισσότεροι των αναλυτών, θεωρώντας της «εντός προγράμματος» και σπεύδοντας να σημειώσουν ότι «το κυρίαρχο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και βάθος σε ένα χρηματιστήριο είναι η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποιο placement, ή αναδιάρθρωση δεικτών και οι ελεγχόμενες και βραχύβιες διορθώσεις, που «δένουν» τις τιμές και δίνουν ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια.
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ελληνικά assets έχουν βγει από την πολυετή «επενδυτική καραντίνα» και αργά αλλά σταθερά μπαίνουν στις οθόνες των ξένων διαχειριστών, κλείνοντας την «ψαλίδα» στις αποτιμήσεις, ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα και σήμερα, σχετικά καλύτερη η εικόνα στους μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σαφώς πιο περιορισμένη ήταν η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.407,71 (+0,28%) και 1.382,38 μονάδων (-1,52%) και έκλεισε στις 1.397,14 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,47%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 232 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil (+3,45%), Jumbo (+1,66%), Autohellas (+1,65%), Σαράντης (+5,57%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,45%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΔΕΗ (-3,84%) και ΕΛΧΑ (-3,45%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ικτίνος (+11,59%), Μουζάκης (+8,92%), Mevaco (+4,28%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,54% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).