Μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον τραπεζικό δείκτη, δεν ήταν λίγοι οι ενεργοί traders που σήμερα επέλεξαν να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ η εικόνα επιδεινώθηκε και από το γύρισμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε αρνητικό πρόσημο.
Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και ο τζίρος, καθώς συνέχισε να ενισχύεται από το μπαράζ των «πακέτων».
Σύμφωνα με αναλυτές «φυσιολογική και απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της αγοράς και η τακτική της μερικής κατοχύρωσης θέσεων, ειδικότερα από την πλευρά πιο βραχυπρόθεσμων παικτών και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς αυτές ήταν που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς, η διόρθωση επεκτάθηκε σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και σε τίτλους, από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, που στην τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς, είχαν παραμείνει σε ρόλο θεατή».
Την ίδια ώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση πτωτικής αναμονής, καθώς από τη μία πλευρά οι επενδυτές αισιοδοξούν για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά από την άλλη ανησυχούν για τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την οικονομική και την εμπορική του πολιτική.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης δεν μπόρεσε να δώσει το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, δηλαδή την υπέρβαση των 1.430 – 1.435 μονάδων, ώστε να επιστρέψει μέσα στη συνήθη περιοχή συσσώρευσης των τελευταίων μηνών, πέριξ των 1.450 μονάδων.
Την ίδια ώρα, χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αλλαγής, παραμένει η επιφυλακτική εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «ο τίτλος της ΜΟΗ παραμένει μια από τις πλέον πιεσμένες μετοχές, στον 25άρη. Η τόσο κακή συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην προ μηνών έκτακτη φορολόγηση που της στέρησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (θα εμφανιστεί σε μελλοντικά αποτελέσματα), ή μπορεί να οφείλεται και στη διαγραφή της μετοχής από τον δείκτη MSCI Standard Greece, σε μια συγκυρία που δεν βρέθηκαν στηρίξεις στις εκροές. Περίπου η ίδια κακή συμπεριφορά και από τον τίτλο της HelleniQ Energy.
Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοοικονομική θέση της Motor Oil παραμένει καλή, με μια αξιόλογη μερισματική απόδοση και παραδοσιακά ανθεκτική μετοχική βάση. Το κλειδί για το μεσοπρόθεσμο φαίνεται να είναι η στροφή των ΗΠΑ στο ενεργειακό ζήτημα, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει τεθεί από πολύ νωρίς κατά της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, ενώ και οι πετρελαϊκές έχουν σταθεί δίπλα του, επιβεβαιώνοντας τις εξελίξεις. Διαγραμματικά, κατάφερε να βγάλει μια πρώτη ανοδική αντίδραση στα 19,30 και πάνω από τα 21,20 θα αλλάξει το μοτίβο βραχυπρόθεσμα».
Την έξοδό της στις αγορές χρέους το προσεχές διάστημα γνωστοποίησε η Coca Cola HBC. Όπως ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο, θα εκδώσει 8ετές ομόλογο σταθερής απόδοσης. Τo timing της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, ενώ ο τίτλος θα εισαχθεί στη συνέχεια στο London Stock Exchange.
«Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν πολύ ισχυρά σετ αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, εκπλήσσοντας θετικά την αγορά και θέτοντας γερές βάσεις για μια ισχυρή απόδοση στο σύνολο του 2024. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω δραστηριοτήτων ενίσχυσης της αξίας, όπως οι επιταχυνόμενοι δείκτες αποπληρωμής (για να φτάσουν ακόμη και το 50% επί των κερδών στη χρήση 2024) που θα μοιράζονται μεταξύ μετρητών και επαναγοράς μετοχών», σημειώνει η Axia Research.
Ο οίκος έχει αξιολογήσεις «αγοράς» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ, για την Eurobank στα 3,00 ευρώ, την Εθνική στα 10,50 ευρώ και την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ και προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε αλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.414,99 μονάδες (-1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.419,51 μονάδες (-0,80%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 145,5 εκατ., από τα οποία τα 36,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή οι ΔΕΗ (+0,82%), Lamda Development (+0,69%), TITC (+1,49%) ΟΤΕ (+0,53%), Σαράντης (+0,18%).
Με απώλειες που ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα οι Εθνική (-3,37%), Πειραιώς (-1,61%), Eurobank (-1,67%), Aegean Airlines (-1,01%), Viohalco (-1,30%), Coca Cola (-1,29%), HelleniQ Energy (-1,16%), Motor Oil (-1,46%), Jumbo (-1,12%), Autohellas (-1,47%), ΔΑΑ (-2,01%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι MIG (+5,04%), Δομική Κρήτης (+4,95%), Ευρωσύμβουλοι (+4,48%), ΕΚΤΕΡ (+4,28%), Κρι Κρι (+4,21% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 359.469.360 νέες (ΚΟ) μετοχές της Attica Bank (-29,94%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 360.000.004.