Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ψυχραιμίας
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ψυχραιμίας

Και αφού στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε στη διαχρονική επίδραση του γεωπολιτικού ρίσκου, σήμερα θα δώσουμε περισσότερους λόγους αισιοδοξίας με βάση τις τάσεις που επικρατούν σε διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Όλα τα στοιχεία αφορούν δεδομένα από ανακοινωμένα μεγέθη στατιστικών ή εκτιμήσεις εισηγμένων εταιριών. Στον αντίποδα έχουμε ένα ενδεχόμενο σοκ ενεργειακών τιμών, εκτόξευση του πληθωρισμού και μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής σε υψηλό κόστος χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι τράπεζες θα δείξουν ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο καθώς τα έσοδα από τόκους και προμήθειες παραμένουν υψηλά. Η προοπτική των ανάλογων ισχυρών κερδών φαίνεται ότι αγγίζει τουλάχιστον τα επόμενα δύο τρίμηνα. Η κερδοφορία του α’ τριμήνου στο σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να προσεγγίσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Ο Τουρισμός διανύει το καλύτερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών. Οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο ήταν 16% υψηλότερες από το 2023 ενώ οι εισπράξεις ήταν υψηλότερες κατά 27%. Οι ρυθμοί λόγω της καλοκαιρίας συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του α’ τριμήνου. Ενδεικτικά το ΕΛ. Βενιζέλος έδειξε αύξηση αφίξεων 20,1% το Μάρτιο. Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 5,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.

Οι αεροπορικές αφίξεις του Απριλίου τρέχουν με ποσοστό αύξησης άνω του 22% σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του ΟΛΠ αναφέρθηκε ότι φέτος η αύξηση στις αφίξεις της Κρουαζιέρας θα είναι της τάξεως του 20% βάση προ-κρατήσεων.

Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, κινούνται στο μέσο όρο της περυσινής χρονιάς, ενώ οι απώλειες από τη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης έχουν αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης σε καύσιμα κίνησης. Επιπλέον, οι εταιρίες διύλισης έχουν ένα πολύ καλό τρίμηνο συνεισφοράς κερδών από τις ΑΠΕ.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες στο α’ δίμηνο της χρονιάς εμφανίζουν αύξηση τζίρου 32% σε σχέση με πέρυσι (Ελληνική Στατιστική Αρχή).

Οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου είναι αυξημένες κατά 10,3%.

Ο τζίρος του Χρηματιστήριου είναι αυξημένος 30% στο α’ τρίμηνο, οι εισαγωγές εταιριών και διαθέσεις μετοχών έχουν ενισχύσει και τις άλλες γραμμές εσόδων της ΕΧΑΕ.

Αυξημένα λειτουργικά κέρδη αναμένουν με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2024 οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, Cenergy, ΔΕΗ, Παπουτσάνης. Υψηλές επιδόσεις αναμένονται τουλάχιστον σε επίπεδο δραστηριότητας από Jumbo, Titan και Austriancard.

Το «γρήγορο χρήμα» θα βγει από την Αγορά ανεξάρτητα από τα κέρδη των εταιριών, τα μερίσματα που θα πληρωθούν σε τρεις μήνες ή αν έχουν πληρωθεί τιμήματα ρεκόρ σε εξαγορές και επιχειρηματικές συμφωνίες. Έτσι και αλλιώς η διάσταση των θεμελιωδών σε μια αγορά ψυχολογίας δεν παίζει και πολύ ρόλο πόσο μάλλον σε ευκαιριακούς επενδυτές με σύντομα διαστήματα τοποθετήσεων.

Όλα όσα περιγράφονται παραπάνω είναι για τους λάτρεις των γρήγορων αποδόσεων προεξοφλημένα και γνωστά από την Αγορά. Προς το παρόν αυτό που λείπει είναι μια εσωτερική είδηση ανάχωμα στις έξωθεν πιέσεις, ένας λόγος που θα αλλάξει την ατζέντα του γεωπολιτικού ρίσκου. Και λίγες ασκήσεις ψυχραιμίας.