Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 1,67% κάτω από τις 1.415 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 1,67% κάτω από τις 1.415 μονάδες

Με αρνητικό πρόσημο, στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, κινήθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων (-2,29% ο ΔΤΡ), μετά και τη νέα έκθεση της Goldman Sachs, όπου ο αμερικανικός όμιλος προχώρησε σε έστω και μικρή υποβάθμιση των τιμών - στόχων για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Είχε προηγηθεί μείωση στις τιμές - στόχους και από την Morgan Stanley.

Πιο συγκεκριμένα, αν και η Goldman Sachs διατηρεί τις συστάσεις «Buy» για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και τη σύσταση «Neutral» για την Alpha Bank, οι νέες τιμές - στόχοι είναι: Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, από 5,90 ευρώ, για την Εθνική στα 10,60 ευρώ, από 11 ευρώ, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ, από 2,70 ευρώ και για την Alpha Bank στα 1,90 ευρώ, από 2 ευρώ πριν.

Σημαντικό ρόλο στη σημερινή πτωτική κίνηση έπαιξε και η επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στο Χ.Α. οι πιέσεις υπεραπέδωσαν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Οι επενδυτικές διαθέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν ευμετάβλητες, καθώς διατηρείται η χαμηλή ορατότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αλλά και οι αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, κλίμα που στρέφει πολλά χαρτοφυλάκια στην «ασφάλεια του χρυσού», με το κίτρινο μέταλλο να έχει εντυπωσιακά κέρδη από την αρχή του έτους και τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ράλι του θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.400  και 1.450 μονάδων και με την ανάγκη εισαγωγής νέων κεφαλαίων στην αγορά να κρίνεται επιβεβλημένη.

Να σημειωθεί ότι πρεμιέρα είχαμε σήμερα, στο εσωτερικό, όσον αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μηνου, με την Παπουτσάνης να παρουσιάζει αύξηση τζίρου και κερδοφορίας της. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις από τη Σαράντης και τη Metlen για τα οικονομικά τους μεγέθη 9μηνου, την Τετάρτη (23/10) και την Πέμπτη (24/10), αντίστοιχα.

Από την άλλη, σε επίπεδο εισηγμένων, η δραστηριότητα είναι αρκετά έντονη, με την Quest (+3,78%) να ανακοινώνει την είσοδο του κορυφαίου γερμανικού ομίλου GLS στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS, με options την πλήρη εξαγορά της έως το 2026. Πιο συγκεκριμένα, η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε το deal με την GLS για την πώληση του 20% της ACS με call option για το υπόλοιπο 80% έως, το αργότερο, τον Οκτώβριο του 2026. Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ (74+296 εκατ. ευρώ) και είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από εκεί και πέρα, σαφώς πιο μειωμένο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι ενδείξεις κόπωσης και μείωσης θέσεων επικράτησαν και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την ευρωζώνη, τόσο εφέτος όσο και το 2025, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,3% εφέτος και 2% το 2025, έναντι αύξησης 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, για την ευρωζώνη.

Ελκυστικό σημείο εισόδου «βλέπει» η Euroxx στη μετοχή της Autohellas, για την οποία δίνει τιμή - στόχο 18,2 ευρώ. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «overweight»

O γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.440,83 (+0,15%) και 1.414,01 μονάδων (-1,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.414,65 μονάδες (-1,67%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 135 εκατ., από τα οποία τα 22,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος με θετική μεταβολή. Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-2,40%), Eurobank (-2,99%), Πειραιώς (-3,74%), Aegean Airlines (-2%), Viohalco (-3,80%), Metlen (-2%), Cenergy (-3,15%), ΔΕΗ (-4,09%), Ελλάκτωρα (-2,39%) και ΟΤΕ (-2,12%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Βιοτέρ (+9,93%), Quest (+3,78%) και Κρι Κρι (+1,89%).