Ο συνδυασμός επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε Καναδά, Κίνα και Μεξικό και η απειλή ότι θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις ενάντια σε Βρετανία και ΕΕ αλλά και η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αποτέλεσαν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και η Λεωφόρος Αθηνών, με τις «εισαγόμενες» πιέσεις να δημιουργούν εικόνα μίνι «sell off» για τον τραπεζικό κλάδο -4,02% ο ΔΤΡ), λόγω και της υπεραπόδοσης που είχε προηγηθεί.
Έτσι, παρά τη θετική είδηση της αναβάθμισης των Εθνικής και Eurobank στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor's και το Χ.Α. βρέθηκε στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έδειξαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά και στην ευρωπαϊκή.
Να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες του Τραμπ μέσα στο Σαββατοκύριακο διέψευσαν όσους ήλπιζαν ότι οι κινήσεις του από τον Λευκό Οίκο θα ήταν πιο προσεκτικές, σε σχέση με τις προεκλογικές του διακηρύξεις, ή ότι θα χρησιμοποιούσε τις απειλές για επιβολή δασμών σαν ένα διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους εμπορίου για τις ΗΠΑ και αυτό φάνηκε σήμερα στην αντίδραση των αγορών μετοχών και συναλλάγματος.
Την ίδια ώρα το σύνολο των αναλυτών προσπαθεί να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και τις δυναμικές και αναζητεί ενδείξεις για την προοπτική ξεσπάσματος διεθνούς εμπορικού πολέμου και απορρύθμισης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ «νικητές» αυτής της κίνησης είναι το δολάριο, το πετρέλαιο και ο «παντός καιρού», όπως αποδεικνύεται, χρυσός, που συνεχίζει προς νέα ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με χρηματιστές, «αρχικά κυρίως εγχώριοι θεσμικοί και στη συνέχεια ξένοι, ρευστοποίησαν κερδισμένες θέσεις από μετοχές που είτε είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα, είτε θεωρείται ότι θα μπορούσε να πληγούν από την επιβολή δασμών και σε ευρωπαϊκούς ομίλους».
Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σημειώθηκε η γνωστή απόσυρση των αγοραστών.
Από την άλλη και σύμφωνα μία πρώτη μέτρηση της Eurosat, για το σύνολο της ευρωζώνης, ο ΔΤΚ επιτάχυνε οριακά στο 2,5% ετησίως, από το 2,4% τον Δεκέμβριο (μετά το 2,2% του Νοεμβρίου) ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνες των Reuters και Bloomberg περίμενε να διατηρηθεί αμετάβλητος (2,4%). Στη μηνιαία σύγκριση, ο δείκτης παρουσίασε πτώση κατά 0,3%.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα επιτάχυνε στο 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα, από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδα εμφάνισαν πτώση κατά 0,7%.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.505,48 μονάδες (-2,83%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.507,5 μονάδες (-2,70%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 185,5 εκατ., από τα οποία τα 8,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή μόνο η Coca Cola (+1,80%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-5,10%), Eurobank (-4,29%), Πειραιώς (-5,16%), Aegean Airlines (-4,69%), Viohalco (-6,82%), Lamda Development (-3,74%), Motor Oil (-3,84%), Metlen (-3,91%), Cenergy (-3,68%), TITC (-5,91%), Ελλάκτωρ (-3,13%), ΕΛΧΑ (-5,68%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ΑΤΕΚ (+9,68%), Vidavo (+8,57%) και Κρι Κρι (+1,25%).