Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση 0,49% εντός προγράμματος με επιλεκτικό profit taking

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση 0,49% εντός προγράμματος με επιλεκτικό profit taking

Δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση, ήπιας μορφής, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τον δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.407,25 (+0,45%) και 1.390,45 μονάδων (-0,75%)  και έκλεισε στις 1.394,08 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,49%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 86,5 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα υπολογίζεται στη σύνθεση του γενικού δείκτη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (-3,38%), με βαρύτητα 1,93%, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στη σύνθεση του FTSE- Russell και συγκεκριμένα στους FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, να σημειωθεί η υποχώρηση του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και η πιο επιφυλακτική συμπεριφορά των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλό. Με μικτά πρόσημα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Διαγραμματικά, η ζώνη των 1400 – 1410 μονάδων, δεν αποκλείεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμη κορυφή, όπου θα συντελεστούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αλλά κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, πριν ο δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή προς υψηλότερα επίπεδα.

Εξάλλου, οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό, ή έστω εκείνες που ακολουθούν την τάση, βρίσκονται είτε σε πολυετή, ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Από την άλλη, μένει να φανεί που θα ολοκληρωθεί η διόρθωση που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και αν οι ενεργοί traders συνεχίσουν τη στρατηγική του «buy the dip», επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές προσδοκίες που υπάρχουν για την εγχώρια αγορά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, «η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όμως, εν μέσω βραχύβιων αποφορτίσεων και διαρκούς εναλλαγής ημερήσιων πρωταγωνιστών, καταφέρνει και βρίσκει νέους οδηγούς στο ανοδικό momentum, την ώρα που δεν έχουν σταματημό οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων».

Κατά την άποψη της JP Moran, τρεις είναι οι παράγοντες - κλειδιά που εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών, οι εξής:

  1. η ζήτηση για ελληνικά assets είναι υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά, με ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές, χαμηλό εγχώριο πολιτικό κίνδυνο και θετικά stories
  2. οι προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης (+12% κατά μέσο όρο του τρεις τελευταίους μήνες του 2024)
  3. οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέση Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας υποστήριξης για τον κλάδο, σε σχέση με τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Για την Alpha Bank η τιμή - στόχος έχει τοποθετηθεί στα 2,40 ευρώ, για την Eurobank επίσης στα 2,40 ευρώ, για την Εθνική στα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,00 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι Coca Cola (+0,62%), HelleniQ Energy (+1,18%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΟΠΑΠ (+0,85%) και Σαράντης (+0,42%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,02%), Πειραιώς (-1,04%), Aegean Airlines (-2,20%), Viohalco (-1,75%), Quest (-2,19%), Cenergy (-1,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,64%), Ελλάκτωρα (-1,16%), ΕΛΧΑ (-2,03%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,68%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ικτίνος (+13,93%), Frigoglass (+10%), Μαθιός (+7,76%) και Δομική Κρήτης (+2,70%).