Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκίμασε τις 1.450 μονάδες, αλλά έκλεισε με οριακές απώλειες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκίμασε τις 1.450 μονάδες, αλλά έκλεισε με οριακές απώλειες

Με χαμηλή την καθαρή αξία συναλλαγών, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε μία πρώτη επαφή με τις 1.450 μονάδες, για να ακολουθήσει υποχώρηση και κλείσιμο με οριακές απώλειες, καθώς έλλειψαν οι βοήθειες από τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ και το κλίμα στο εξωτερικό ήταν έντονα πτωτικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.450,42 (+0,29%) και 1.444,48 μονάδων (-0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.446,09 μονάδες (-0,01%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86 εκατ., από τα οποία τα 19,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Ωστόσο, η εγχώρια αγορά είχε καλύτερη πορεία έναντι των αγορών της Ευρώπης, αφού ο DAX έχανε πάνω από 1% όπως και ο S&P 500.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Attica Bank (+18,31%) καθώς εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια και μετά της αύξησης κεφαλαίου.

Από την άλλη και παρά την έλευση του Σεπτεμβρίου και την επιστροφή των περισσότερων παραθεριστών, οι καθαρές συναλλαγές στο Χ.Α. παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές και την πρόσφατη επιστροφή βασικών δεικτών – σηματωρών, σε νέα ιστορικά υψηλά.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σχεδόν ολοκληρωτική η αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, να μην δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στην σκέψη να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις, επαναφέροντας τον τζίρο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, «ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι μπορεί να επαναφέρει, σταδιακά, το ενδιαφέρον, καθώς στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένονται νεότερα από το επερχόμενο placement της Εθνικής και των ΕΛΠΕ, της επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτια, οι αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), αλλά και οι προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed (18/9) και ΕΚΤ (12/9)».

Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των «long» είτε υπέρ των «short».

Στα θετικά και πέραν από την αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει την κίνηση των διεθνών δεικτών προς νέα ιστορικά υψηλά, αφενός η ανθεκτικότητα των περισσοτέρων τίτλων, αφετέρου την ικανοποιητική απορρόφηση των πωλήσεων στο sell off στις αρχές Αυγούστου, ενώ την ίδια ώρα επιμένουν οι θετικές εκθέσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους.

Έτσι, η Jefferies επιμένει στη σύσταση «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες, με τις τιμές - στόχους να διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική Τράπεζα 11 ευρώ ανά μετοχή, Τράπεζα Πειραιώς 5,60 ευρώ, Alpha Bank 2,60 ευρώ, Eurobank 2,85 ευρώ.

Προσφορές άνω των 2,5 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η ομολογιακή έκδοση ΑΤ1 της Alpha Bank, με τη διαδικασία να οδηγεί σε ελκυστικό επιτόκιο, στο 7,5%. Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα θα αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από τον τίτλο τύπου perpetual NC6.

Η UBS, για την Ελλάδα, διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2024. Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3% το 2025, επίδοση που τοποθετεί τον πήχη 1% υψηλότερα από το consensus των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,08%), ΟΤΕ (-1,19%) και Cenergy (-1,64%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Argean Airlines (+1,25%), ΕΥΔΑΠ (+1,25%), Lamda Development (+1,40%), Motor Oil (+2,03%), Autohellas (+2,32%) και Σαράντης (+4,49%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Centric (+7,08%), ΦΒΜΕΖΖ (+5,64%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,22%) και ΑΔΜΗΕ (+4,49%).