Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με αρκετούς traders να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και με τους αγοραστές να διακρατούν, με χαρακτηριστική άνεση, τα πρόσφατα κεκτημένα, παρά την επιφυλακτική εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Όλα τα παραπάνω, με τις διεθνείς αγορές να κινούνται με υψηλό «volatility», εν μέσω παγκόσμιας νευρικότητας με φόντο τις αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις Τραμπ.
Από την άλλη και παρά τη μικτή εικόνα στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε πως, έστω και με αυξομειώσεις στην ένταση, συνεχίζονται οι εισροές στις τραπεζικές μετοχές, παραπέμποντας σε ενεργοποίηση ξένων funds, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί.
Οι τράπεζες, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν τη «μερίδα του λέοντος» σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα που δίνουν οι διαχειριστές ξένων funds στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές.
Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στις αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από DBRS Morningstar, σήμερα το βράδυ και Moody’s, 14 Μαρτίου 2025. Χρηματιστηριακά στελέχη περιμένουν αναβάθμιση σήμερα.
Χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές, για πολλοστή συνεδρίαση, η αδιάφορη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στην Πειραιώς η Morgan Stanley, καθώς αναβαθμίζει τη σύσταση σε «Overweight». Επίσης, η Morgan Stanley ανεβάζει την τιμή - στόχο της Πειραιώς στα 6,14 ευρώ, από 4,96 ευρώ, για τη Eurobank στα 3,18 ευρώ, από 2,77 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στα 2,64 ευρώ, από 2,11 ευρώ, και για την Εθνική στα 10,66 ευρώ από 9,05 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ανάπτυξη 0,9%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024 (για το οποίο υπήρξε προς τα επάνω αναθεώρηση στο 0,4%) και κατά 2,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε η ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφωθεί στο 2,3%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.617,62 (-0,49%) και 1.629,6 μονάδων (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.627,36 μονάδες (+0,11%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 188,5 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,22%.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα
κέρδη οι Alpha Bank (+1,58%), Coca Cola (+1,64%), Motor Oil (+1,23%) και Σαράντης (+5,88% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-3,15%), AKTR (-1,71%), Lamda Development (-1,50%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,38%), ΟΤΕ (-2,42%).