Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με κέρδη 0,37%
shutterstock
shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με κέρδη 0,37%

Σε επιλεκτικές κινήσεις αναλώθηκαν οι αγοραστές, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προκειμένου να διακόψουν το πτωτικό σερί των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά δυνάμεις και νέα κεφάλαια, προκειμένου να βγει από τον πτωτικό κλοιό του τελευταίου διαστήματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, ότι ο Γενικός Δείκτης εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα παραμένει στο εύρος των 1.400 - 1.450 μονάδων, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική, ή πτωτική διαφυγή. Πάντως, μετά το placement της Εθνικής Τράπεζας, το mini placement της Τράπεζας Κύπρου και την ομολογιακή έκδοση της Metlen, ολοκληρώθηκε και το placement της Cenergy (+1,63%), με την τιμή διάθεσης στα 9 ευρώ και με σημαντική υπερκάλυψη. Θα εκδοθούν 22.222.222 νέες μετοχές.

Από την άλλη, οι παραπάνω κινήσεις αφαίρεσαν σημαντικά κεφάλαια από την εγχώρια αγορά, σε μία περίοδο που οι διεθνείς δείκτες ακολουθούν σαφώς καλύτερη πορεία από το ελληνικό χρηματιστήριο, με το τελευταίο να δείχνει την επιτακτική ανάγκη εισροής φρέσκων κεφαλαίων η οποία, προς ώρας τουλάχιστον, δε διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς οι ξένοι επενδυτές απέχουν από τα καθημερινά δρώμενα (πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία του AXIANumbers Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα το Χ.Α. να περιορίζεται σε ανακύκλωση του ίδιου χρήματος, αδυνατώντας να διαχειριστεί την προσφορά που προκύπτει από τα νέα δεδομένα.

Άλλωστε, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν αδύναμες και να μονοπωλούν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μικτής αξίας συναλλαγών, είναι μάλλον άστοχο να περιμένουν οι traders ουσιαστική ανοδική αντίδραση, σε μία τραπεζοκεντρική αγορά, όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να μην μπορεί να ξεφύγει πειστικά από το κανάλι που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται ξεκάθαρα σε φάση εσωστρέφειας και συνεχούς μείωσης των αποτιμήσεων, έχοντας απωλέσει κάποιες πρώτες στηρίξεις, ενώ απουσιάζουν τα φρέσκα κεφάλαια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και να βγάλουν άμυνες. Η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι στην ουσία εκτός αγοράς και μόνιμα εκτός κλίματος, ενώ οι νεοεισηγμένες, αντί να λειτουργήσουν ως ‘κράχτης’ νέων κεφαλαίων στο Χ.Α., λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς βρίσκονται αρκετά κάτω από τις τιμές εισαγωγής».

Η προσοχή και στην καθαρή αξία συναλλαγών, η οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζει να δείχνει πτωτική τάση.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.417,42 (+0,41%) και 1.408,72 μονάδων (-0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.416,78 μονάδες (+0,37%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 111,5 εκατ., από τα οποία τα 32,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,47%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΔΕΗ (+2,02%), ΟΤΕ (+1,99%), Autohellas (+1,53%), Cenergy (+1,63%).

Με αρνητική μεταβολή οι Alpha Bank (-0,17%), Aegean Airlines (-0,69%), Lamda Development (-0,79%), Jumbo (-0,86%), TITC (-0,76%), Ελλάκτωρ (-0,65%), ΕΛΧΑ (-0,44%), ΟΠΑΠ (-0,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Attica Bank (+28,43%), AVE (+5,41%), ΚΛΜ (+4,33%) και Ικτίνος (+2,83%).

Σήμερα, οι μετοχές της Κτήμα Λαζαρίδη (+1,11%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0285 ανά μετοχή).