Παρά το καλό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής η εγχώρια αγορά κινήθηκε και πάλι αδύναμα και με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Οι περιορισμένες κινήσεις αγοράς σε επιλεγμένες μετοχές από τους επενδυτές, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο, στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης έχει κλείσει με απώλειες μόλις στις 2 και έχει ανακάμψει από τα χαμηλά που είχε γράψει στις 5 Αυγούστου. Οι αγορές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στα σχόλια του προέδρου της FED στο Jackson Hole και αυτός στην ομιλία του έστειλε μήνυμα αλλαγής πολιτικής, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ανοδικές τάσεις.
Όπως είπε ο Τζερόμ Πάουελ «ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η νομισματική μας πολιτική», αλλά δεν έδωσε ακριβείς ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση των περικοπών. Είπε πως υπάρχει πρόοδος στη μάχη με τον πληθωρισμό και τώρα έχει στρέψει την προσοχή του στην αγορά εργασίας.
Από την άλλη, η απουσία εγχώριων ειδήσεων κρατούσε χαμηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών με τις εκτιμήσεις αναλυτών να αναφέρουν ότι από τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και λόγω των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που αναμένονται αλλά και λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI θα τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον, σήμερα το βράδυ ο FTSE Russell θα ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των δεικτών με τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες να ανέρχονται στις 28 βάσει της τελευταίας αναθεώρησης.
Η συνεδρίαση ήταν αρκετά υποτονική και πάλι με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 73,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 6,8 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές και το γενικό δείκτη τελικά να υποχωρεί 0,24% και να κλείνει στις 1.432,60 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα του κλεισίματος του Χ.Α. ο DAX είχε άνοδο 0,7% και ο Dow Jones 0,77%. Σημειώνεται πως η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο μόλις 0,05%.
Οι πωλητές επικεντρώθηκαν στη Motor Oil η οποία με υψηλό τζίρο 11,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αφαίρεσης από τον MSCI υποχώρησε 2,58% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 21,14 ευρώ.
Πιέσεις ασκήθηκαν στην ΕΥΔΑΠ (-2,48%), τον ΟΤΕ (-2,14%) και την Ελλάκτωρ (-1,43%). Στον αντίποδα την καλύτερη εικόνα είχε η Τράπεζα Πειραιώς (+1,88%) και ήταν η μόνη από τις συστημικές τράπεζες με άνοδο, η Μυτιληναίος (+1,34%) και η Viohalco (+1,01%). Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν Revoil (+5,22%), Intralot (+1,77%) και Fourlis (+1,74).