Αποστάσεις από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζει να κρατά το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αναλώνονται σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις και με τη «μεγάλη εικόνα» να συντηρεί την αίσθηση επενδυτικής καχεξίας, ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο των τελευταίων συνεδριάσεων.
Από την άλλη και σήμερα οι λίγοι πωλητές διατήρησαν ένα προβάδισμα στο τραπεζικό ταμπλό, εγείροντας ακόμα ένα σημείο προβληματισμού για τις ανοδικές διαθέσεις του Χ.Α. στην παρούσα φάση.
Όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συνεχίζει να διαμορφώνει τη βραχυπρόθεσμη τάση με τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές να κινούνται «συμπληρωματικά», εξαιρουμένης της ανοδικής διάθεσης που επέδειξε ο τίτλος της Coca Cola, λειτουργώντας μέχρι και χθες, ως αντίβαρο στην πτωτική τάση.
Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι απόλυτα φυσιολογικό, οι περισσότεροι traders να επιλέξουν τη στάση αναμονής, περιμένοντας το αυριανό rebalancing, λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, το οποίο θα εκτοξεύσει και τον τζίρο.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. επιβεβαίωσε τη μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και όλοι οι επαγγελματίες του χώρου παραπέμπουν στον επόμενο μήνα, για πιθανή συναλλακτική αναβάθμιση. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται και οι αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου, από DBRS (6/9) και Moody's (13/9), με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι ο δεύτερος οίκος θα προσφέρει, τελικά, στη χώρα μας το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη, σύσταση «overweight» δίνει η Euroxx Sec. για τη μετοχή της Cenergy Holdings, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και α΄ εξαμήνου της εισηγμένης. Σύμφωνα με την Euroxx, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε χθες ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων και μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την επέκταση στις ΗΠΑ και την αναβάθμιση στο guidance. Η τιμή - στόχος για την Cenergy καθορίζεται στα 11 ευρώ.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.428,7 (+0,23%) και 1.420,4 μονάδων (-0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.426,91 μονάδες (+0,11%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Ελλάκτωρ (-1,47%), Lamda Development (-1,29%), Motor Oil (-1,02%). Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΔΕΗ (+1,49%), Jumbo (+1,24%), TITC (+1,27%) και ΟΤΕ (+1,64%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Δομική Κρήτης (+5,12%), Βιοκαρπέτ (+4,86%), ΞΥΛΚ (+3,44%), CPI (+2,61 Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «REAL CONSULTING» (-0,53%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,04 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).