Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη με «οδηγό» την Εθνική Τράπεζα
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη με «οδηγό» την Εθνική Τράπεζα

Άμυνες έβγαλε και σήμερα η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην βάζει σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο 1.500 μονάδων, παρά το ήπια επιφυλακτικό ξεκίνημα και να κερδίζει ακόμα λίγες μονάδες, με τους αγοραστές να απορροφούν την ελεγχόμενη προσφορά και τη μετοχή της Εθνικής (+1,69%) να ηγείται της ανοδικής αντίδρασης.

Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει, μέχρι τώρα, την προσπάθεια των «long» για εξισορρόπηση της αγοράς πάνω από τις 1.500 μονάδες. Μένει να φανεί εάν αύριο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και σε κλείσιμο εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.500,21 (-0,42%) και 1.511,56 μονάδων (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.510,93 μονάδες (+0,30%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 146,5 εκατ., από τα οποία τα 18,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τάση παραμένει ανοδική, το πλεονέκτημα το διατηρούν οι αγοραστές και με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο επίκεντρο. Έτσι κι αλλιώς, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος - βαρόμετρο για τη συνολική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους διεθνείς οίκους, ανά τακτά διαστήματα, να προχωρούν σε θετικές εκθέσεις, με υψηλότερες τιμές - στόχους.

Με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο του momentum στο Χ.Α., συνεχίστηκε η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δίνοντας ικανοποιητικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις έμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος επί πολλούς μήνες, κόντρα στο θετικό πρόσημο της περυσινής χρονιάς.

Με μικρά κέρδη και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί η ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας για τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου και οι μέχρι σήμερα δηλώσεις του έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσουν οι Fed και ECB.

Αργία σήμερα στην Wall Street, τιμώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις «εσωκλείει» κινδύνους, καθώς δεν αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής αποτίμησης όλοι οι τίτλοι που επιχειρούν ανοδική κίνηση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, για αυτό τον λόγο και απαιτείται εγρήγορση για τους «κωδικούς λιανικής» που αρέσκονται να δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό.

Από την άλλη, η Goldman Sachs διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί για το 2025 και τις εκτιμήσεις της για την τιμή - στόχο για τον γενικό δείκτη στις 1.475 μονάδες. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά μείωση κατά 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον γενικό δείκτη και αύξηση 2% στα EPS το επόμενο έτος.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ δίνει η Eurobank Equities, στα 3,8 από 3,2 ευρώ, διατηρώντας σύσταση «buy». Η χρηματιστηριακή αναμένει μέση ετήσια άνοδο των EBITDA κατά 7% ως το 2026, με τα λειτουργικά κέρδη του 2025 να υπολογίζονται στα 358 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Ελλάκτωρ (-2,20%) και Jumbo (-1,92%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+1,69%), ΕΛΧΑ (+3,23%) και ΟΤΕ (+2,17%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Εβροφάρμα (+12,11%), Ίλυδα (+11,76%), Πλαστικά Θράκης (+5,76%) και Ιντρακόμ (+5,31%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ΙΛΥΔΑ Α.Ε.» (+11,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα (ΚΟ) μετοχή για κάθε 2 παλαιές (ΚΟ) μετοχές. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 1,7000 ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 4.523.066 νέων (KO) μετοχών ορίστηκε η 14/1/2025.