Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κράτησε» η στήριξη των 1.260 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κράτησε» η στήριξη των 1.260 μονάδων

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να έχουν σαν πρώτο μέλημα τη μη παραβίαση της στήριξης στις 1260 μονάδες, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τον τίτλο του ΟΠΑΠ. Απόλυτα φυσιολογική η διάθεση υπεραπόδοσης από την μετοχή του Οργανισμού (+4,99%), μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό προμέρισμα, ύψους 1,00 ευρώ ανά μετοχή (μικτό).

Σε δεύτερη φάση οι αγοραστές ανασυντάχτηκαν και επανέφεραν τον γενικό δείκτη σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.260,12 μονάδων (-0,57%) και 1.281,57 μονάδων (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.276,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Θετική ένδειξη το γεγονός ότι άντεξε η στήριξη των 1260 μονάδων, όμως το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει ρευστό, εν όψει και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών (14/7 ΕΚΤ, 20/7 Fed) και σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, δύσκολα το Χ.Α. θα παραμείνει ανεπηρέαστο.

Η πρόσφατη διόρθωση θεωρείται «εντός προγράμματος», αν συνυπολογιστούν τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε περιόδους «bull market» τέτοιες βίαιες διορθωτικές κινήσεις είναι κάτι σύνηθες. Οι απώλειες των τελευταίων ημερών έχουν βραχύβιο χαρακτήρα και εντάσσονται στην απόπειρα ρευστοποίησης μέρους των μεγάλων κερδών του 2023, κυρίως από traders που κινούνται με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Από την άλλη δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν τίτλοι που καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 100% από την αρχή του χρόνου και είναι απόλυτα φυσιολογικό, να είναι αυξημένο το δέλεαρ καταγραφής σημαντικών υπεραξιών.

Το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς παραμένει προσηλωμένο στην αναμενόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και πρώτα από όλα στην ετυμηγορία της DBRS (Παρασκευή 8/9).

«Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι η βασική προϋπόθεση για την προαγωγή του ΧΑΑ σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς και μόλις η Ελλάδα την ανακτήσει, το τελευταίο βασικό εμπόδιο θα απομακρυνθεί για τους παρόχους δεικτών (MSCI, FTSE Russell κ.λπ.) για την προώθηση της Ελλάδας από την κατηγορία αναδυόμενης σε το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς. Αυτό, αναμφίβολα,  θα αποτελέσει καταλύτη, αλλά θα απαιτήσει ωστόσο μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί επίσημα» σύμφωνα με την NBG Securities.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β' τριμήνου.

Επιβεβαιώνουν την τιμή - στόχο των 45 ευρώ τόσο η Morgan Stanley όσο και η Citi, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της IMERYS Βωξίτες, από την Mytilineos. Σε νέες αναλύσεις τους τόσο η Morgan Stanley όσο και η Citi εκτιμούν ότι η εξαγορά, σε ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο των μετάλλων.

Ξεκινώντας και σήμερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Εθνική (+1,07%), Eurobank (+1,59%), Aegean Airlines (+3,65%), Quest (+1,93%), TITC (+1,24%) και ΟΠΑΠ (+4,99%) Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-1,22%), Jumbo (-1,04%) και Cenergy (-1,39%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη για Revoil (+6,77%), Lavipharm (+6,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+5,66%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,15%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,77%) και Ικτίνο (+4,33%).