Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάρτης, αλλά όχι γδάρτης
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάρτης, αλλά όχι γδάρτης

Η παράδοση που ήθελε τον Μάρτιο να είναι ένας μήνας διόρθωσης για το ΧΑ με πιθανότητα άνω του 70% έσπασε και αυτό έγινε με εκκωφαντικό τρόπο: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 8% από τις 28 Φεβρουαρίου στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο του 2023 (+12,3%) με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα άνω των 260 εκατ. ευρώ που για τελευταία φορά είδε η ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2009 (270 εκατ. ευρώ).

Τα υψηλά 14,5 ετών έρχονται ως απόρροια δύο βασικών συνιστωσών: Των ζυμώσεων που κυοφορούνται στον τραπεζικό κλάδο οποίος οδηγεί σταθερά την αγορά και τον τζίρο σε νέες κορυφές και των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών καθώς και της ανανέωσης των προσδοκιών για ακόμα καλύτερα μεγέθη στη φετινή χρήση. Παράλληλα, η διάθεση ενδιαφέροντος της αγοράς δείχνει να απλώνεται σταδιακά και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είτε με την απορρόφηση πακέτων από τους βασικούς μετόχους είτε λόγω υστέρησης των αποτιμήσεων με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη. Το εγχώριο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έξαρση, αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών καθώς και οι ως τώρα εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι 37 εισηγμένες εταιρείες που έχουν δημοσιεύει αποτελέσματα ως τώρα διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ιστορικής επίδοσης για τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της χρήσης του 2024. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11,0 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4% στα 8,9 δισ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κλπ) καθαρά κέρδη ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση 5,1% στα 9,7 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για την λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη με το 58% των εταιρειών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Την ίδια στιγμή, τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται πλέον στα 3,9 δισ. ευρώ με αρκετό απόθεμα εταιρειών να αναμένεται να ανακοινώσει χρηματικές διανομές ως τη λήξη της προθεσμίας.

Η έλευση του Απριλίου αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE για τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές. Παράλληλα, θα έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής των επιδράσεων της πολιτικής Τραμπ από τις αμερικανικές επιχειρήσεις καθώς από τις 11 Απριλίου θα εκκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 7,1%. Τέλος, στις 28 Απριλίου η επενδυτική κοινότητα θα ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Metlen στο LSE καθώς και τις προοπτικές του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, η πρόοδος στην υπόθεση της παύσης του πολέμου Ουκρανίας δείχνει να αποκτά κάποια δυναμική ενώ η θεωρητική λήξη της προθεσμίας για την αλλαγή της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο μέτωπο των δασμών ενδεχομένως να δώσει αφορμή για ένα νέο κύκλο αντιμέτρων από τις χώρες που εμπλέκονται. Επομένως, υπάρχει μπροστά πολύ υλικό προς τιμολόγηση αλλά και λόγοι για να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά, ειδικά από εξωγενείς παράγοντες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών διανύοντας 11 συνεδριάσεις παραμονής σε αυτές, φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο που συναντάται σε ανοδικές αγορές υψηλής έντασης. Πλέον, οι ταλαντωτές καταγράφουν μεγάλες παραμονές στην υπεραγορασμένη ζώνη τόσο σε εβδομαδιαία (7 εβδομάδες) όσο και σε μηνιαία διαγράμματα τιμών (3 μήνες) βάζοντας ακόμα και τον MACD σε ακραίες υπερτιμήσεις.

Παρόλα αυτά η διόρθωση εξαντλείται μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ οι πιέσεις αντισταθμίζονται από άλλες δεικτοβαρείς εταιρείες που αναλαμβάνουν χρέη οδηγού της ανόδου. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση και διατήρηση του συναλλακτικού όγκου σε υψηλά επίπεδα ο οποίος είναι επαρκής για να απορροφήσει τις πιέσεις. Ενδείξεις κάποιας τοπικής κορύφωσης δεν έχουμε δει, η όποια διόρθωση είναι ελεγχόμενη ακόμα και σε ημέρες αδυναμίας των ξένων αγορών και οι αγοραστές ελέγχουν απόλυτα την τάση. Πτώση με σημαντικό όγκο στο χαμηλό ημέρας θα είναι μια σοβαρή ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντιστροφής η οποία θα εξεταστεί ως προς τη δυναμική της.