Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,36% «έγραψε» εβδομαδιαία κέρδη 0,88%
shutterstock
shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,36% «έγραψε» εβδομαδιαία κέρδη 0,88%

Ήπια θετικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να διατηρούν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με μικρά κέρδη.

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε σήμερα τιμές οριακά ψηλότερα των 1.470 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά στη συνέχεια, αλλά κρατώντας «ζωντανό» το σενάριο για κίνηση προς τις 1.500 μονάδες.

Δίχως αισθητή διαφοροποίηση στην τακτική τους οι ενεργοί επενδυτές, δεν έδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις σε πωλήσεις, ή αγορές, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μίας εξισορροπητικής εικόνας και αφήνοντας πολλές «εκκρεμότητες» για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχουν γίνει γνωστές και θα έχουν τιμολογηθεί οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή στη Βουλή, για τυχόν παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν επιτόκια, προμήθειες, αλλά και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Από εκεί και πέρα και στη σημερινή συνεδρίαση οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι παρέμειναν στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών traders, ενώ συνεχίστηκε το «rotation» των ημερήσιων πρωταγωνιστών για τους άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα κληθούν να δείξουν αν θα δικαιωθούν οι αισιόδοξοι που βλέπουν περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους και θετικό ξεκίνημα για το 2025, ιδιαίτερα αν στην ανοδική κίνηση συμπλεύσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «ο γενικός δείκτης ‘γλυκοκοιτάζει’ προς τις 1.500 μονάδες, ελπίζοντας να λάβει ‘εορταστικά δώρα’ από τις θετικές εποχικότητες τύπου ‘window dressing’ και ‘January effect’. Κρίσιμες παραμένουν οι εξελίξεις – πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, σε ό,τι άπτεται της τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών και οι επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στα κέρδη των επόμενων χρήσεων, του δεικτοβαρούς εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου».

Από την άλλη και όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, κ. Ηλίας Ζαχαράκης, «τα επίπεδα των 1.300 μονάδων είναι η κρίσιμη ζώνη για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς είμαστε πάνω στο μεγάλο επίπεδο αντίστασης, που λογικό είναι να υπάρξει στάση αναμονής, ή διόρθωση. Αν έστω και σε δεύτερη φάση δούμε μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση, τότε μπορεί να δούμε καταστάσεις που δε θα μπορούμε να πιστέψουμε».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.470,44 μονάδες (+0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.469,32 μονάδες (+0,36%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 96 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 0,88%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες οι Alpha Bank (-0,12%), Lamda Development (-1,10%), Jumbo (-0,31%), ΔΕΗ (-0,25%), ΟΠΑΠ (-0,12%), ΟΤΕ (-0,27%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+1,03%). Aegean Airlines (+1,98%), Viohalco (+1,83%), HelleniQ Energy (+1,41%), Autohellas (+2,37%), Cenergy (+1,64%), Ελλάκτωρ (+1,30%), ΕΛΧΑ (+3,72%) και ΕΥΔΑΠ (+2,08%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Logismos (+11,03%), Ικτίνος (+6,88%), ΕΚΤΕΡ (+6,75%), Αλουμύλ (+6,71%).

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 12.730.000 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της ΔΕΗ (-0,25%). Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 369.270.000 (ΚΟ) μετοχές, επίσης έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 353.927 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,44%). Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 440.502.243 (ΚΟ) μετοχές.

Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Fieratex και οι μετοχές της εταιρείας MLS, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.