Πτωτική πορεία, σε ευθυγράμμιση με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω των ανησυχιών για απροθυμία της Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων εντός του 2024, ακολούθησε και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται λίγο χαμηλότερα των 1.470 μονάδων, μειώνοντας σημαντικά τις αρχικές απώλειες.
Ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η περαιτέρω συμπεριφορά των διεθνών αγορών, καθώς πολλοί διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν τη «ρότα» που ακολουθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο και αν θα συνεχιστούν οι μειώσεις θέσεων από ξένα funds.
Σίγουρα στην εγχώρια αγορά υπάρχουν κάποια σημάδια κόπωσης, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο των τελευταίων ημερών, ενώ σαν επικρατέστερο σενάριο μέχρι την επόμενη είδηση – ανοδικό καταλύτη, δείχνει αυτό των επιλεκτικών αγορών, αλλά και των ρευστοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, θεωρούνται υποδεέστερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα πρόσφατα placement σε Jumbo και Mytilineos αφαίρεσαν σημαντική ρευστότητα, οπότε αυτή θα πρέπει να βρει τις νέες ισορροπίες αλλά και να ελκύσει εκ νέου κεφάλαια. Την ίδια ώρα, οι διορθωτικές τάσεις οφείλονται και στις νέες ανησυχίες για τον χρονικό ορίζοντα της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα από τη Fed.
Συνεχίζει να μην ενθουσιάζει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η απόσυρση των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη, για ισχυρότερη και πιο ορατή κερδοφορία κάνει λόγο η Axia Research στο νέο της report για τη Mytilineos, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 48,6 ευρώ, από 43,1 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» (buy).
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, ο πρώτος λόγος έχει περάσει στις διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και στις εκτιμήσεις, όσον αφορά τις επιτοκιακές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
«Η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, οι οποίοι μετέθεσαν για αργότερα την αρχική πρόβλεψη ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων, ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1.469,72 μονάδες (-0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.477,69 μονάδες (-0,27%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 87 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,86%
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι HelleinQ Energy (+2,39%), ΕΥΔΑΠ (+1,02%) και Autohellas (+2,50%).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-1,87%), Motor Oil (-1,96%), Jumbo (-1,01%), Cenergy (-2,11%), TITC (-1,24%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Doppler (+9,68%), Μπήτρος (+9,90%), Frigoglass (+4,10%) και Κυριακούλης (+3,76%).