Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 0,74% έχασε τις 1.400 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 0,74% έχασε τις 1.400 μονάδες

Σε αδιάκοπο τεστάρισμα των 1.400 μονάδων, έχει επιδοθεί ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δοκιμάζοντας και τιμές σχετικά χαμηλότερα και εντείνοντας τις ανησυχίες των επαγγελματιών του χώρου, καθώς η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.400 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, όμως πολύ γρήγορα η ημερήσια τάση άλλαξε, με τους πωλητές να εστιάζουν στις τράπεζες, αλλά και σε λίγες μετοχές από τα μη τραπεζικά blue chips.

Ευδιάκριτη η απροθυμία για ανάληψη ρίσκου, με την κίνηση των βασικών δεικτών και των μετοχών να γίνεται σε στενό εύρος τιμών.

Ημιαργία σήμερα στο NYSE.

Έτσι, ολοκληρώθηκε μία δύσκολη εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να επιβεβαιώνει την αδυναμία της να κινηθεί υψηλότερα, έχοντας για βασικό χαρακτηριστικό τις σημαντικές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές.

Οι τελευταίες ελπίδες της εγχώριας αγοράς, για αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η αναμενόμενη δημόσια πρόταση για τους υπόλοιπους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής και αν μέρος αυτής της ρευστότητας ξαναπεράσει στην αγορά, κάτι που μπορεί να φανεί από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.

Συμπερασματικά, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Morgan Stanley (2-3/12), παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός παραμένει κλάδος - σηματωρός, που θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα – διακυμάνσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, «ο γενικός δείκτης διαφεύγει του κινδύνου μόνο με πειστικά κλεισίματα πάνω από τις 1420 μονάδες, όπου και ενισχύθηκαν οι πωλήσεις που οδήγησαν στο πρόσφατο ‘sell off».

Εν τω μεταξύ, σε αυξημένα επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα μέτρηση της Eurostat, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,3%, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών,  επιταχύνοντας από το 2% του Οκτωβρίου. Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο ΔΤΚ εμφάνισε πτώση κατά 0,3%, μετά την αύξηση 0,3% της περασμένης μέτρησης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τακτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα, ο ΔΤΚ υποχώρησε οριακά στο 3% ετησίως από το 3,1% του περασμένου μήνα.

Από την άλλη, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 5 Δεκεμβρίου 2025.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά καλύτερη εικόνα στον μη τραπεζικό FTSE25, οι λίγες πρωτοβουλίες των αγοραστών σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης αν και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.406,43 (+0,19%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.393,49 μονάδες (-0,74%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης σημείωσε απώλειες 0,58% και σε επίπεδο μήνα, κέρδη 0,78%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-2,11%), Aegean Airlines (-1,86%), Viohalco (-1,34%), Coca Cola (-2,11%), ΔΑΑ (-1,23%), ΔΕΗ (-1,12%), Ελλάκτωρ (-2,14%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΕΛΧΑ (+1,63%) και Lamda Development (+1,70%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Προοδευτική (+8,90%), Foodlink (+3,33%), Αλουμύλ (+2,72%), Βιοκαρπέτ (+2,54%).

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 785.712 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (0%). Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 440.964.310 (ΚΟ) μετοχές.