Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 3,69% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 3,69% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

Την αδυναμία του να αντιδράσει έδειξε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας σε πτωτικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με την αγορά να χρειάζεται, αν μη τι άλλο, ένα δυνατό γύρισμα με όγκο, αν θέλει να αποτρέψει την συνέχιση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

Μέχρι στιγμής, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών, ενώ ανησυχητική δείχνει η εικόνα και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Χωρίς διάθεση ανάληψης ρίσκου και με τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες να συνεχίζονται, οι περισσότεροι traders επέλεξαν να απέχουν, ή και να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις θέσεων και λόγω του επερχόμενου τριημέρου αργίας.

Η παρατεταμένη πλαγιολίσθηση έχει προβληματίσει τους περισσότερους αναλυτές, με τις αγοραστικές θέσεις να «πετάνε χαρτιά», επιβαρύνοντας την ήδη αδύναμη εικόνα, ενώ η επιμονή των πωλήσεων, κυρίως από ξένους επενδυτές, προδιαθέτει για παράταση της ταλαιπωρίας.

Σύμφωνα με την άποψη αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «οι πωλητές παρέμειναν κυρίαρχοι, με τις τράπεζες να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. Η  κλίση για τον ΔΤΡ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εξελίσσεται σε δύο φάσεις και αποδίδεται σε σταθερή μείωση θέσεων από διαχειριστές ξένων funds. Ταυτόχρονα, το ‘φρέσκο’ χρήμα απουσιάζει, με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά να περιορίζεται στην «ανακύκλωση» των υπαρχόντων κεφαλαίων, χωρίς περιθώριο αντίδρασης».

Από εκεί και πέρα, η υποχώρηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, απλά ενεργοποίησε και κινήσεις "stop loss", ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, αυτή η υποχώρηση δεν δικαιολογείται ούτε από τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας, αλλά ούτε και των εισηγμένων, αλλά αυτά η εγχώρια αγορά μπορεί να τα δει σε «δεύτερο χρόνο» και αφού ολοκληρωθούν οι «εισαγόμενες» ρευστοποιήσεις.

Προς το παρόν, η βαρύτητα που έχει ο τραπεζικός κλάδος στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις δικαιολογούν μία γενικότερη πτώση της επενδυτικής ψυχολογίας και μένει να φανεί αν υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις που θα εκμεταλλευτούν την υποχώρηση των αποτιμήσεων και θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Από την άλλη, με δεδομένη την ρευστότητα που παρουσιάζει η εικόνα των διεθνών αγορών και της σταθερής πωλητικής στάσης των ξένων διαχειριστών στο Χ.Α. και αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί επιλέγουν να μειώσουν ή και "κλείσουν" θέσεις.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley προχώρησε σε μικρή μείωση των τιμών - στόχων για τις HelleniQ Energy και Motor Oil. Η σύσταση για τη Motor Oil παραμένει «overweight» με νέα τιμή - στόχο τα 27 ευρώ, από 29 ευρώ πριν. Για την HelleniQ Energy, η σύσταση διατηρείται «equalweight» με μείωση της τιμής - στόχου στα 7 ευρώ, από 8 ευρώ πριν.

«Τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης είναι ο κύριος λόγος για τις χαμηλότερες τιμές – στόχους» σύμφωνα με τον οίκο.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα διενεργήσει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο ΟΔΔΗΧ. Όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός, «παράλληλα με τη δημοπρασία το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.404,54 (+0,14%) και 1.387,42 μονάδων (-1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.390,25 μονάδες (-0,88%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 130,5 εκατ., από τα οποία τα 22,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,69%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+0,35%) και Lamda Development (+0,14%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-1,05%), Εθνική (-1,40%), Πειραιώς (-1,93%), Aegean Airlines (-2,40%), Viohalco (-1,65%), HelleniQ Energy (-1,01%), Motor Oil (-1,92%), Metlen (-2,89%), Autohellas (-1,62%), Cenergy (-3,72%), ΔΕΗ (-1,18%), ΟΤΕ (-1,57%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Doppler (+5,83%), Ιντρακάτ (+3,72%) και Κρι Κρι (+3,72% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).