Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,79% στις παρυφές των 1.400 μονάδων
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,79% στις παρυφές των 1.400 μονάδων

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα υψηλά του 2014, αλλά πλέον διαπραγματεύεται σε τιμές που είχε το Μάιο του 2011, ήτοι δεκατρία χρόνια πίσω και στις παρυφές των 1.400 μονάδων.

Τεχνικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά που επιβεβαιώνει διαρκώς ότι βρίσκεται σε διαδικασία ολικής επαναφοράς με τους «long» να ελέγχουν την τάση, εν μέσω αυξημένων συναλλαγών, επιχειρηματικών εξελίξεων, «πακέτων», placements, δημοσίων εγγραφών και γενικότερα ενός κλίματος που δείχνει πολύ μεγάλη κινητικότητα.

Πρόκειται για αξιοσημείωτη δυναμική, καθώς η άνοδος της αγοράς έχει πολλά ποιοτικά στοιχεία όπως την ενίσχυση των συναλλαγών, τον πλουραλισμό στις επιλογές, αλλά και τις ενδοσυνεδριακές, βραχύβιες διορθώσεις, φαίνεται πως υπάρχει και μικρή ενίσχυση «κωδικών λιανικής» ενώ και οι θετικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή (σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street) προσθέτουν με τον καλύτερο τρόπο πόντους στην ψυχολογία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους συνεχίζεται.

Σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης, έναντι του κινδύνου στις αγορές, χαρακτηρίζει η JP Morgan τα ελληνικά ομόλογα, διατηρώντας έτσι τις «long» θέσεις που έχει έναντι των ιταλικών τίτλων, ενώ υπογραμμίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Στην έκδοση senior preferred ομολόγου, διάρκειας έξι ετών για 400 εκατ. ευρώ προχώρησε η Alpha Bank, με την απόδοση να μειώνεται στο 5,125%, από 5,5% που ήταν η αρχική καθοδήγηση. Οι προσφορές για το ομόλογο 6ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ.

Αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στις εκθέσεις των αναλυτών παγκοσμίως αλλά και των Οίκων Αξιολόγησης, που συνεχίζονται και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, «σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον, απαιτείται διασπορά σε τίτλους, ή κατηγορίες, ώστε η αγορά να διοχετεύσει στο χαρτοφυλάκιο τα μέγιστα κέρδη. Και σε δεύτερο χρόνο, να μπορεί να ανθίσταται καλύτερα σε οποιαδήποτε πτωτική προσπάθεια που μοιραία εμφανίζεται κατά διαστήματα».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.384,81 (-0,01%) και 1.397,57 μονάδων (+0,91%)  και έκλεισε στις 1.395,99 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 146 εκατ., από τα οποία τα 24,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+1,90%), Eurobank (+4,40%), Πειραιώς (+2,36%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,42%), HelleniQ Energy (+2,17%), Aegean Airlines (+1,29%), Viohalco (+2,02%), Autohellas (+2,15%), Ελλάκτωρ (+3,17%) και Σαράντης (+3,71%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο η ΕΥΔΑΠ (-1,89%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,75%), ΦΒΜΕΖΖ (+6,36%), ΓΚΜΕΖΖ (+5,01%), Attica Group (+7,46%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,07%). Οι τρεις πρώτοι τίτλοι έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.